5 интересни факта за хамбургера

11 юли 2020 16:08   2846 прочитаКато основен продукт на бързата храна, хамбургерът се възражда в нова роля - много готвачи от най-добрите ресторанти го приготвят за своите посетители. Известният американски готвач Боби Флай отвори верига ресторанти „Дворецът от бургери на Боби“ в източната част на страната. Никой не спори, че хамбургерите са много вкусен и засищащ продукт. Навсякъде се отварят мрежа от ресторанти за бързо хранене, предлагащи различни видове хамбургери. 
Нека разгледаме 5 интересни факта за хамбургерите.

1. НАЙ-СКЪПИЯТ БУРГЕР В СВЕТА
Когато купувате бургер, пържени картофи и кока-кола в заведения за хранене, можете да дадете 10 долара. Но гурме ресторантите са променили идеята, че хамбургерът е евтин продукт. Като част от „елитните“ бургери можете да намерите шия от омари, фуа гра или сос от кафе на зърна от Koпи Лувак.
Най-скъпият бургер струвал 10 000 долара и бил продаден на търг с благотворителна цел. Кулинарният шедьовър включва мраморно говеждо месо, трюфели и 24-каратово златно листо от маруля. Може би най-впечатляващият елемент беше е хамон иберико, направен от черни иберийски прасета, чиято диета включвал само жълъди.

2. НАЙ-ВРЕДНИЯТ БУРГЕР В СВЕТА
В „Сърдечен пристъп“, така наречения грил ресторант в Лас Вегас, можете да опитате ястия, вредни за сърдечно-съдовата система - мазни млечни шейкове, закуски, пържени в сто процента мазнини. Популярният бургер „Четирикратно маневриране“ бе отбелязан от издателите на Книгата на Гинес с най-голям брой калории. Структура:

четири котлета,
три супени лъжици бекон
двадесет филийки бекон
осем филийки сирене
двадесет карамелизирани лукови пръстени, пържени в бекон
осем филийки домати,
една лъжица майонеза
две супени лъжици кетчуп,
една лъжица горчица и
хлебче.
В това ястие има 9 982 калории! Мястото е стилизирано като болница и наоколо има иронична атмосфера. Плетените полуголи сервитьорки играят ролята на „медицински сестри“. На входа можете да се притеглите, клиентите с тегло над 158 килограма не плащат за храна. А тези, които не доядат поръчката си, сервитьорките игриво плюят. Но вие не трябва да се притеснявате от сърдечен пристъп и можете да си поръчате доставка на бургери.


3. ОПРА И ГОВЕЖДИЯТ СКАНДАЛ
След стартирането на програмата на „Литературен клуб Опра“ през 1996 г. всички избрани от нея романи излязоха на върха на списъците за най-продавани. През същата година, след излизането на друга програма, репутацията и само се засилва.
Става дума за производството на говеждо месо в САЩ и след като се докосна до епидемията от болестта на лудите крави в Европа, тя каза, че сега едва ли ще яде хамбургери. Цените на говеждото месо се сринаха и актуализираха десетгодишен минимум за две седмици. Във връзка с този прецедент тексаските фермери заведоха дело за клевета за 10,3 милиона долара срещу Опра, която съдът оправда.

4. СКАНДАЛ С "МОНОПОЛИЯ"
Макдоналдс е лидер в закупуването на говеждо месо в САЩ, използвано за направата на известни бургери. Безспорно огромните печалби на корпорацията не са резултат от изискания вкус на ястията, а от блестяща маркетингова стратегия. Един от успешните рекламни ходове беше стимулиращо действие, базирано на световноизвестната игра „монопол“. Картите за игри бяха прикрепени към пакети с храни и напитки, чрез които веднага можете да получите малки награди под формата на храна от менюто на ресторанта, но беше по-привлекателно да събирате картички и да спечелите коли с много нули.
Кампанията се проведе от посредническа компания, а нейният мениджър по сигурността дълго време присвояваше карти, които осигуряваха спечелването на големи награди, след това касираше и разпределяше приходите на участниците в престъпната схема. През 2001 г. служителите на ФБР го изчисляват и арестуват заедно с други обвиняеми.
Но не всичко е толкова лошо. През 1995 г. нарушителят анонимно изпратил карта за печалба на стойност 1 000 000 долара в Центъра за лечение на рак на Св. Джуд. Смята се, че той избави от картата, тъй като разбираше, че победителят ще бъде проверен. Макдоналдс все пак плати парите. И няколко години по-късно, когато се оказа, че това е част от измама, те заявиха, че нямат намерение да съдят болницата с оглед да ги върнат.

5. ВЕГЕТАРСКИ БУРГЕР
Бургерите за любителите на зеленчуци са популярни във франчайзи на заведения за бързо хранене по целия свят. Особено на места като Индия. Населението на страната е главно привърженици на индуизма и почитатели на Корана, на които религията е забранява да ядат съответно говеждо и свинско месо. Тук е трудно да намерите традиционен бургер.
 


Още за: бургер   доставка   време   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар