40 монаси са починали от коронавирус в Света гора 

21 януари 2022 08:27   2 коментара   4795 прочита


 
 

 
Най-малко 40 монаси от общо 1 800 в Света гора са починали от коронавирус. Около 1 000 са се разболели, а само 500 са ваксинирани. 

Игуменът на един от манастирите – архимандрит Вартоломей, заяви пред изданието, че оценките са за над 40 починали от COVID монаси, от които двама вчера. Някои от заболелите монаси са хоспитализирани и са включени към апарати за интензивна терапия, пише гръцкият вестник „Та Неа“. 

Вестникът пише, че един манастир е под карантина, а 2-3 са затворени превантивно за поклонници. Между постоянно живеещите в Света гора има и 400 монаси от Сърбия, Румъния, България и Русия, които категорично отказват да се ваксинират. Когато част от тях се разболели, били потърсени лекари от Белград, тъй като не искали да ги лекуват гръцки лекари. 

Част от по-възрастните монаси в Света Гора, отказващи да се ваксинират и обявени за антиваксъри, съветват поклонниците, които посещават обителта, също да не го правят. 

След изказванията на монах от Света гора, че има монаси - антиваксъри, които с реториката си призовават вярващите да не се ваксинират и са отговорни за много смъртни случаи, пише БГНЕС. Преди дни реагира прокуратурата в Солун и започна разследване за възможно разпространение на фалшиви новини. 

2 коментара
23 Януари 2022 17:53 | Дон Балон
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Глупости и лъжи преписвате глупаци, нищо вярно нама в тази статия


24 Януари 2022 22:51 | Мнение
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Да не се бъркаме в чужди спорове. Архимандрит Вартоломей е игумен на "алтернативното" братство, което се подвизава в конака на манастира Есфигмен в столицата Карея. А в манастира Есфигмен са се окупирали другите братя, които не са в съслужение с братята от другите манастири, не признават Вселенският патриарх и са в изолация. Та не знаем с каква цел дядо Вартоломей е изказал подобно мнение. Пресилено е мнението, че и нашите монаси отказват категорично да се ваксинират. Не ни е на нас работа да ги корим или подкрепяме. Те са достатъчно мъдри.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар