27 милиона долара глоба за смърт в заведение на "Макдоналдс"

31 юли 2014 12:59   4869 прочита


Веригата трябва да плати милионите обезщетение на опечалените близки на мбадеж и девойка

Съдебните заседатели в щата Тексас осъдиха "Макдоналдс" да заплати обезщетение от 27 милиона долара по обвинение в недостатъчна сигурност в един от обектите й. Те заключиха, че хранителната верига е допринесла за смъртта на двама младежи през февруари 2012 г., информира Bloomberg.Жертвите са 18-годишният Дентън Уорд, пребит до смърт в ресторант на веригата, и 19-годишната му приятелка Лорън Крисп, която загива в автомобилна катастрофа, докато е правен безуспешен опит пострадалият да бъде закаран в болница.

Семействата им твърдят, че компанията не е взела необходимите мерки за сигурност, особено след като същият обект е бил многократно сцена на масови сбивания, регистрирани от полицията.

Журито присъди обезщетение в размер на 16 млн. долара за близките на Уорд и 11 млн. долара за семейството на Крисп. Адвокати посочват, че решението за Крисп е уязвимо, тъй като шофьорът, който управлявал автомобила по време на инцидента, е навлязъл в кръстовището при червен сигнал на светофара.

От най-голямата верига за бързо хранене в света обявиха, че ще обжалват. „Ние уважаваме решението на журито, но не сме съгласни с него“, казва в съобщение говорителят Тери Хики.

Въпреки това шансовете за успех на обжалването не се оценяват като големи, имайки предвид консерватизма сред обществото и Апелативния съд в щата.

Това е второто правно предизвикателство за "Макдоналдс" само в рамките на два дни. Националният борд за трудови взаимоотношения обяви, че компанията е солидарно отговорна със собствениците на ресторантите за начина, по който се третира персоналът.

Това може да породи сериозен трус за франчайза в сектора изобщо, тъй като би улеснило работниците да се обединяват и да търсят правата си.

Веригата се бори и с последствията на здравния скандал в Китай, където бе установено, че неин доставчик е препакетирал продукти с изтекъл срок на годност./Блиц/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар