17-годишен ученик сглоби малка атомна бомба, написа: Аз съм Бог и...

04 май 2018 09:24   4855 прочита


Талантливият, скромен и усмихнат Виталий бил познат на всички в неголямото градче от Подмосковието. Той никога не криел любовта си към химията, дори вкъщи направил мини — лаборатория, където можел спокойно да си прави опитите.

Учителите му възлагали големи надежди, родителите се гордели с него.

На 23 април — точно на рождения си ден, когато навършва 17 години Виталий оставя предсмъртно писмо и скача от балкона на деветия етаж. Причината — забрана да се занимава с химия поради опасност да изобрети опасно оръжие, пише сайтът medialeaks.ru.

„Всичко започна безобидно — аптека, нитроглицерин, нитрогликол — общо взето все взривни вещества“, разказва приживе ученикът на своята приятелка Карина.

Той издирвал изоставени места — различни предприятия, където да може да прави опити и същевременно да открива забравени пособия.

В един от походите си за „съкровища“ Виталий се запознава със студент от химическия факултет на Московския университет. Общите им интереси и невероятната любов към химията ги сближили бързо. А експериментите им станали още по-сериозни. Върхът на работата им се оказал Циклон Б — пестицид, използван от Хитлер за масово унищожение на хора в лагерите на смъртта.

За друг опит студентът се наел да открадне от лабораторията на университета уран. След месец, обаче, липсата била забелязана. Трябвало да върнат урана, а самият студент бил отстранен.

Независимо от всичко двамата продължили с опитите. Започнали да нападат обекти, където трябвало да минават през охрана или да се провират през трудно достъпни места.

Активните и доста необичайни дейности на двамата не останали незабелязани. Майката на ученика не повярвала на очите си, когато на прага й застанали сътрудници от ФСБ. Те търсели взривни материали, но не открили нищо. Въпреки това написали предупредителен протокол и си тръгнали, а Виталий не спрял с опитите дори и след това посещение.

„Внезапно се почувствах Бог. Имах малко уран, торий, плутоний и радий. Разбрах, че дори мога да изкарам пари. Бях щастлив. Имаше адреналин. На едно от местата, докато крадях, можеха дори да ме застрелят“, разказва Виталий на приятелката си.

В един момент той споделя, че вече е започнал подготовката на малка, атомна бомба. Следва ударът — родителите му забраняват да се занимава с химия и започват да го следят изкъсо. А самият Виталий признава малко преди да умре, че всъщност дори не е искал да конструира ядрено оръжие, а просто да види докъде може да стигне.

Младежът изпада във все по-голяма депресия. Накрая започват и опитите за самоубийство. Пикът е, когато научава за смъртта на двама свои приятели, загинали при катастрофа.

В деня на неговия рожден ден родителите и учителите не забелязват нищо странно. Разказват дори, че по време на часовете се шегувал. Дошъл си вкъщи, легнал да си почине, а майка му отишла на фитнес. Половин час по-късно той вече не бил между живите.

„Забранете ми и водата, та нали от нея също може да се направи бомба с помощта на електролиза. Ще се подпиша, та да ме разпознаят по петното на земята“, пише в предсмъртното си писмо ученикът./fakti.bg/


Още за: химия   опити   надежди   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар