15-годишни таксита ни возят от юни

22 май 2014 10:18   4851 прочита


Заради увеличаването на възрастта ще се засили контролът на колите

От юни ще може и 15-годишните таксита да возят пътници. Това става възможно с промяна в Закона за автомобилните превози, която се очаква да бъде приета след изборите, каза Георги Свиленски, зам.-председател на парламентарната комисия по транспорта, цитиран от „Монитор”. Свиленски поясни, че нормативната база ще мине през гласуване на второ четене и след обнародването в „Държавен вестник” ще влезе в сила. Според новата регулация такситата ще могат да се използват до 15 г., а не както е сега до 10 г. Освен това ще се разреши и 8 г. автомобили да започват превози, като в момента ограничението е 5 г. Предложението за повишаване на възрастта е на народните представители от БСП Петър Мутафчиев и Станислав Владимиров.

„Ние сме поели ангажимента и ще го изпълним”, коментира Свиленски. По думите му това засяга много водачи, които с това си изкарват прехраната и е особено важно за провинцията. Разбирам и риска, който поемаме, защото след първата катастрофа с автомобил над 10 г. и два месеца, ще бъдем обвинени, че сме увеличили възрастта”, обясни още той.

Предвижда се с промяната в годините да се завиши контролът както върху техническото състояние на колите, така и за купето на автомобила. Според председателя на комисията по този начин коли дори и на 2-3 години могат да бъдат обявени за негодни да бъдат таксита. Обмисля се възможността да се въведе допълнително лицензиране на пунктове, правещи прегледи на таксита. „Това може да стане бързо, защото не е нужна законова промяна”, смята депутатът. „Даже аз имам идея информацията да се качва в интернет”, заяви Свиленски. /БЛИЦ

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар