140 години от рождението на феномена Преподобна Стойна, куп звезди търсят спасение в храма й в Златолист

18 септември 2023 05:31   4375 прочита


 
 
140 години от рождението на Преподобна Стойна – светицата на българския народ, се навършиха на 9 септември. В храма ѝ в село Златолист за повода отново се стекоха стотици миряни от цялата страна, за да присъстват на водосвета там. 

Въпреки че не е канонизирана от църквата, Преподобна Стойна е смятана за феномен, който продължава да събира хиляди поклонници десетилетия след смъртта си. Живяла е само 50 години, повечето от тях са прекарани в Златолист. Смятана е за една от най-чистите духовно личности в нашата история. Ванга е обявена за нейна наследница и много често казва, че Преподобна Стойна е била три пъти по-силна от нея. Приживе ясновидката от Рупите често праща хора, дошли да молят помощ при нея, в Златолист, в черквата „Свети Георги“, където се случват и чудесата на Преподобна Стойна. Самото място около черквата „Св. Георги“ кара хората да се почувстват сякаш са в друго измерение и че общуват със света на отвъдното. Външно черквата изглежда невзрачна – малка, схлупена, паянтова. Но това е само привидно. Строили са я така, че отвън да не е по-висока от човек, качен на кон, както са били изискванията за православните храмове в Османската империя. Черквата е вкопана дълбоко в земята. Отдолу е храм, отгоре на втория етаж е манастир – там има няколко малки стаички, в една от тях е живяла Преподобна Стойна. В черквата в средата под купола има мраморен камък с двуглав орел – символът на Цариградската патриаршия, под чиято юрисдикция е построена черквата и ѝ е била подчинена до 1900 г. Мястото е с невероятна енергия. 

Много от посетителите не издържат и не могат да се задържат на камъка. Поверието гласи, че всеки трябва да стъпи на камъка и да се вгледа в иконата на Исус Христос. Там някои получават видения, други – пречистване на душата, трети – възможност да се излекуват и т. н. Любопитно е, че оригиналната плоча от едно време е открадната и чак през 80-те години на ХХ век е подменена. Но това няма значение, защото самото място е това, от което блика енергията, твърдят вярващите. Казват, че самата Преподобна Стойна, когато е стъпвала на плочата и се е молила, е левитирала и сякаш се е издигала над земята. Стойна Димитрова е родена на 9 септември 1883 г. в село Хазнатар (от хазна на турски), Серска област. Когато била на седем години, тя се разболяла от едра шарка и ослепяла. Казвала, че докато била болна, свети Георги започнал да я навестявал в съня и ѝ заръчал да отиде в село Долна Сушица, сегашното Златолист. Твърди се, че когато била на 16, в съня ѝ пак се явява свети Георги, който ѝ заръчал да копае в двора на къщата си в Хазнатар, където ще намери икона и кандило. 

На това място съседите ѝ построяват параклис, в който тя живее до Междусъюзническата война. През 1913 г. родното ѝ село е опожарено, а семейството ѝ е принудено да се изсели в териториите на днешна България. Роднините ѝ преминават през Златолист, където Стойна настоява да остане. Роднините ѝ я оставят в черквата „Св. Георги“ и заминават към вътрешността, а тя заживява в малката стаичка на втория етаж чак до смъртта си на 22 февруари 1933 г. Преподобна Стойна е била необикновено силен медиум, ясновидка и лечителка, която е помагала на много хора с различни проблеми, но никога не се е изтъквала като някаква необикновена личност. Винаги е настоявала, че тя само предава думите на свети Георги. Водила е праведен живот по строгите църковни канони, никога не е имала плътска близост. Легендата гласи, че пророчицата говорела с иконите на светците в черквата и изпадала в много силни състояния на транс, подобни на смърт. 

Стаичката на втория етаж в черквата „Свети Георги“ в Златолист, където е живяла Преподобна Стойна, е запазена в автентичен вид. Вътре се влиза с чехли или по чорапи, но се смята за лоша поличба човек да е там с обувки. Смята се, че всеки трябва да остави по нещо от себе си за здраве в тази малка одая. Таванът ѝ е окичен със снимки и поверието е, че чийто портрет е закачен там, ще се радва на завидно здраве. На масичка в стаята има много тетрадки, в които посетители са записали желанията си за здраве и изцеление. В двора на комплекса пък има 1300-годишно дърво явор, което също сбъдва желания. Има хиляди писмени свидетелства за хора, сполетени от чудо след молби към светицата на народа. Комплексът ѝ е посещаван и от редица български знаменитости. Често там ходят Ани Салич, Антон Хекимян, Илия Луков, фолкпевицата Андреа, както и много родни политици. 

Ретро бг 
 
 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар