100-годишна британка разкрива тайните на дълголетието

09 март 2023 22:50   3948 прочита


100-годишна британка отпразнува своя юбилей и сподели тайната на дълголетието си. Маргарет Уудс от Ню Уитингтън, графство Дарбишър, оставя три поколения след себе си - две деца, четирима внуци и шестима правнуци.

Тя вярва, че упоритият ѝ труд през годините я е съхранил и именно той ѝ дава възможност да се радва на силата на живота.

Маргарет започнала работа веднага след завършването на образованието си. Тя произвеждала дамски превръзки, работила за производители на лопати и като санитар в болнично заведение, продавала тапети и торбички, почиствала домовете на хората.

„Майка ми ми купи колело за 19 шилинга и 6 пенса. Всеки ден пътувах с него по 45 минути до работното си място. Там беше шумно и прашно. Сутрин, когато пристигахме, се залавяхме да изчистим праха“, споделя жената.

Тя се пенсионира на 80-годишна възраст. Когато била на 59 години, ѝ поставили диагноза рак на гърдата. Претърпява мастектомия, подлага се на лъчетерапия и побеждава болестта.

"Винаги оставайте позитивни и винаги гледайте от светлата страна на живота", казва рожденичката.

Вярата на Маргарет също заема важно място през дългия ѝ път. Тя често посещавала църквата и в младините си изработвала престилки, чрез които събира средства за общността.

През годините подкрепя множество благотворителните събития.

По време на изолацията заради COVID-19, когато е на 98-години, Маргарет плете десетки квадратчета, които да бъдат пришити към одеяла за деца в Гамбия.

Членове на семейството ѝ, кметът на Честърфийлд, съпругата му, членове на Кралския британски легион и спортният журналист Ник Джонсън пристигат, за да поздравят жената за 100-годишния ѝ юбилей. Тържеството за празника ѝ се провежда в църковна зала. А рожденичката получава картички от крал Чарлз и телевизионния готвач Ейнсли Хариот, много цветя и изобилие от подаръци, разказва местното издание Derbyshire Times.

"Партито беше фантастично. Всички ръкопляскаха, когато тя пристигна, а по-късно вдигнахме чаши с вино за нейно здраве и изпяхме "Честит рожден ден". Тя беше силно развълнувана“, споделя дъщерята на Уудс.

Маргарет казва, че най-яркият спомен в живота ѝ е срещата със съпруга ѝ Франк. Двамата се запознават като тийнейджъри. Тогава тя е на 17 години, а той на 14. Остават заедно до смъртта на Франк през 2005 г.

 

Двойката често пътува. Посещава Канада, Австрия и Германия и прекарва много ваканции в Обединеното кралство.

Франк винаги бил готов с вечерята, когато Маргарет се връщала от работа, пише bTV.

„Отварях вратата и казвах „Аз съм, Франк“. А той ми отговаряше „Идваш навреме, тъкмо извадих вечерята“.

24chasa.bg

 

 
 
 

Още за: дълголетие   британка   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар