По-скъпа ли ще бъде лятната почивка в Гърция? 

08 май 2022 09:05   1 коментар   4011 прочита


 
 

 
На море в България или в Гърция? Ако искате да сте на плажа в Аспровалта шезлонгът ви е безплатен, но напитката ви е на по-висока цена от миналата година. Тук вече започнаха да идват първите туристи за сезона, много от тях българи и собственици на имоти. 

Направени резервации има до края на лятото. Повечето хотелиери тук са запазили цените си от миналата година, но има увеличение в стойността на продуктите и услугите. Повечето туристи тук независимо дали са чужденци, или българи са отделили повече пари за почивката си в сравнение с миналата година 

Както повечето туристи, по-голяма сума пари за престоя си в Аспровалта отделя и Душан Йованович от Северна Македония. Тук има имот, в който очаква да посрещне семейството си. 

„Имам синове, които живеят и работят в Чикаго и лятото ще дойдат. Навсякъде и тук, и при нас в Северна Македония, Сърбия са по-високи цените“, заяви той. 

5% увеличение в цените на едро на млечните продукти и плодовете отчитат собственици на магазини в курортното селище. Въпреки това, Маджуни Панайоти оставя цените в магазина си същите като миналата година с изключение на някои продукти, съобщи БТВ. 

"Единственото, което се вдигна на пазара, е сиренето и слънчогледовото олио. Няма да има такъв отлив, защото цените ги поддържаме на пазара, няма толкова голямо оскъпяване в момента. 5 литра зехтин е 25 евро“, обясни той. 

Маджуни е част от асоциация, която помага на 1500 магазина в страната в края на годината със средства и така не е на загуба. 

Заради кризата много от собствениците на магазини в района правят оферти, като например при покупка от 30 евро на продукти, получавате за следващата отстъпка от 5 евро с тази карта. 

„Някои от продуктите са ни доста по-евтини от България, защото много български клиенти идват и пазаруват от нас специално перилни препарати“, добави той. 

За продуктите за една гръцка мусака Душан плати 16, 34 евро. 

Тихомир Тодоров е на почивка в Аспровалта заедно със семейството си. Заради по-високите цени на продуктите в магазините и услугите в Гърция отделят с една трета по-голям бюджет 

„По-голям бюджет, но при всички положения е по-нисък от този, който бихме дали за България“, заяви той. 

Голяма част от хотелиерите в Аспровалта са с цените от миналата година. 

„Може би защото летният сезон нямаме ток, ние се отопляваме на газ, влизаме в старите цени засега. За летния сезон - от 15-ти юни вече всичко ни е резервирано“, обясни Екатерина Генадиева. 

 
 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
08 Май 2022 10:34 | Е не, много ясно
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

В момента съм на Халкидики, слънчево, чисто и красиво.
Почти всичко е по-евтино или същото като в България.
А качеството няма нужда да го коментирам, ами стараят се хората
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар