Осакатени : На всеки 11 секунди обрязват момиче! 

13 октомври 2021 08:05   1 коментар   10308 прочита


  
Осакатени – физически, психически: На всеки 11 секунди обрязват момиче! 
В света живеят около 200 милиона обрязани жени. Гениталното осакатяване FGM се практикува на Арабския полуостров, в Африка и в части от Азия, но и в Европа нараства броят на жените, които са засегнати от този варварски обичай - заради миграцията. 

В много култури обрязването символизира превръщането на момичето в жена. След това тя вече е "чиста" и годна за омъжване, но все по-често този ритуал бива извършван и при пеленачетата - заради все по-строгото законодателство в тази област. ,предадва Глас бг 

Като дете Нтаилан Лолкоки играела със сестрите си в безкрайната шир на Северна Кения. Пазели овцете по време на паша, къпели се в близката река, а след здрачаване се връщали вкъщи. Но когато Лолкоки станала на 12 години, безгрижният живот приключил: по традиция в нейното племе на тази възраст момичетата трябвало да бъдат обрязани. 

Обикновено това се прави без стерилни инструменти - само с ножове, бръсначи или парчета стъкло. Разбира се, без упойка. 

По данни на Световната здравна организация, около 25% от момичетата умират по време на самия ритуал или по-късно - от последиците от обрязването. 

Днес Нтаилан Лолкоки живее и твори в Берлин. В своята битка срещу тази вековна традиция тя е написала приказка, с която иска да предпази много момичета и жени от тази ужасна съдба. 

Раните от преживяното все още не са зараснали. Прекалено дълго време тя е живяла в пълно отчуждение от собственото си тяло и собствената идентичност. 

"Не знам дали някога ще мога да се справя с това", споделя тя пред DW. 

Нтаилан Лолкоки е успяла да предотврати обрязването на собствените си племеннички и е решена да помогне и на още много други момичета. 

С подкрепата на кенийското посолство в Германия Лолкоки планира пътувания из цяла Кения за представяне на книгата си пред ученици в цялата страната. 


 

1 коментар
13 Октомври 2021 16:28 | ДЖАМБАЗКИ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

данеби да ги обрязват като им махат клитора.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар