Индийка, обвинила депутат в изнасилване, се самоуби  

26 август 2021 07:33   2888 прочита


 Индийка, обвинила депутат в изнасилване, се самоуби  

Смъртта на 24-годишна индийка, която се самозапали миналата седмица, след като не издържа на психическия тормоз от страна на полиция и съдебна власт, отново привлече медийното внимание към отношението спрямо жените в Индия. 

Торзомът върху нея е оказван по заповед на депутат, когото тя обвинява в изнасилване, предаде Би Би Си. 

Жената се самоуби заедно с приятели си, като самозапалването им бе излъчвано на живо в профила им във "Фейсбук" на 16 август. Двамата бяха откарани в болница с тежки изгаряния. Мъжът почина на 21 август, а жената - на 24 август. 

Жената бе обвинила Атул Рай, депутат от регионалната партия Бахуджан Самадж, че я изнасилил в дома си в град Варанаси. Жалбата й бе подадена в полицията през май 2019 година. Рай, който отрече обвинението, бе арестуван месец по-късно и бе осъден ефективно на две години затвор. 

Миналия ноември обаче братът на депутата подаде жалба в полицията, обвинявайка жената в измама. Тя отрече обвиненията, но бе арестувана и месеци наред стоя в ареста. 

"От ноември 2020 г. властите ни принуждават да посегнем на себе си. Искаме всички вие, гражданите на щата Утар Прадеш и на цяла Индия, да чуете това", обяви приятелят на младата жена. 

"Стъпката, която ще предприемем, е болезнена и плашеща. Ние също сме малко уплашени, но този страх е безсмислен", добавя мъжът, минути преди двойката да се самозапали. 

Официално властите в Индия обявиха, че разследват случая, а двама полицаи бяха уволнени. 

Изнасилванията и сексуалните престъпления в Индия са в центъра на медийното внимание от декември 2012 г., когато 23-годишна жена стана жертва на групово изнасилване и почина от раните си. 

Инцидентът доведе до приемането на по-строги закони за справяне с престъпленията от сексуален характер. Миналата година петима мъже получиха доживотна присъда, а четирима бяха екзекутирани. 

Но въпреки по-строгите закони, броят на сексуалните посегателства срещу жените не намалява. През 2018 г. полицията е регистрирала 33 977 случая на изнасилвания в Индия, което означава средно по едно изнасилване на всеки 15 минути. Според организации в защита правата на жените реалните числа са много по-стряскащи, но много жени не съобщават за извършеното престъпление срещу тях, защото изпитват срам. 

Самозапалването от страна на 24-годишната жена не е първият случай на подобно самоубийство. През 2018 г. друга жена посегна на себе си, след като полицията остави без внимание жалбата й срещу Кулдееп Сенгар - депутат от управляващата партия Бхаратия Джаната.

Нюз бг 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар