Експериментите в името на науката, които ще ви ужасят 

07 декември 2021 08:08   4235 прочита


 

 
Прогресът е дело на науката, която почти винаги се нуждае от експерименти. Някои от тях са отблъскващи, нехуманни, но са били действителност. 

Научните проучвания обаче имат тъмно, зловещо и шокиращо минало. Ето и някои от най-ужасяващите научни експерименти в историята: 

Отряд 731 

По време на Втората световна война японската армия извършва експерименти с химическа и биологична война върху китайци, корейци и монголци. Експериментите включват тестване на живи оръжия, заразяване с биологични токсини или различни бактерии, вируси и т. н., принудителна бременност и вивисекции, извършени без анестезия. 

Американският генерал Дъглас Макартър помилвал японските лекари, участвали в тези военни престъпления, като казва, че те са помагали на Америка в изследванията на биологичната война. 

Експериментът със сифилис в Тъскиджи 
В Тъскиджи, Алабама няколкостотин афроамерикански фермери, които са се заразили със сифилис, са били използвани за тестване на лекарство, за което им е казано, че ще ги излекува. 

Въпреки това, дори след като беше установено, че пеницилинът лекува болестта, учените отказали на субектите лечение, тъй като искали да наблюдават естественото развитие на болестта. До края на експеримента много от мъжете са починали от самия сифилис или свързаните с него усложнения. 

Отчаянието на маймуните 

Психологът Хари Харлоу е добре известен с експериментите си върху маймуни в началото на XX в. Един експеримент включвал отделяне на бебета маймуни от майките им за изследване на клиничната депресия, информира "Вести". 

След като установяват стабилна връзка с майките си, Харлоу отделя бебетата и майките им са в пълна изолация за 10 седмици. Маймуните стават психотични след няколко дни и не могат да бъдат излекувани. 

Случаят Ема Екщайн 

През 1890-те години основателят на психоанализата д-р Зигмунд Фройд решава да лекува пациентката си Ема Екщайн от това, което той определя като истерия. Той вярва, че може да я излекува, като каутеризира** носа ѝ и накара приятеля си хирург Вилхелм Флис да извърши операцията. В крайна сметка жената развила множество инфекции и останала завинаги обезобразена. 

Експериментите на Фредерик II 

През средновековието римският император Фредерик II е бил печално известен с провеждането на варварски социални експерименти по време на управлението си. 

С един от тях той искал да разбере дали хората имат естествен език, като изолирал новородени бебета и не им позволявал да имат социално взаимодействие. Вместо да развият език, те станали диваци и загинали в ужасяващи условия. 

Психологът и експерт по сексуално поведение д-р Джон Уилям Мъни имал теория, че полът е научен, а не вроден. Той извършил операция за смяна на пола на момченце. Лекарят убедил родителите му да го отгледат като момиче, но експериментът се провалил, когато детето в крайна сметка се идентифицирало като мъж, а не като жена. 

Премахване на части от тялото 

Д-р Хенри Котън, лекар в щатската лудница в Ню Джърси, САЩ, вярва, че болните вътрешни органи причиняват лудост. През 1907 г., без първо да получи съгласието на пациентите си, лекарят премахва различни части на тялото, включително зъби и черва, за да ги изследва. Много от пациентите му в крайна сметка умират от операциите, което д-р Котън приписва на „психоза в краен стадий“. glas bg 
 
 
 


 


 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар