Виена е най-добрият град за живеене в света. Кои са другите в топ 10?  

24 юни 2022 06:14   2244 прочита


Виена отново е най-добрият град за живеене в света - според класацията на британското списание "Икономист". Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година.

В актуалната класация на второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария - Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските градове Калгари, Ванкувър и Торонто (на 4, 5 и 8 място), на шесто място е Женева, на седмо е Франфурт, а девети е Амстердам.

Десетата позиция си поделят Осака и Мелбърн. На по-предните места в класацията се нареждат и други два германски града - Хамбург (16) и Дюселдорф (22). Именно германските градове са големите победители в тазгодишната класация - те са подобрили позициите си с близо 30 места. 

Европейските градове отново са на върха 

В предходната година качеството на живот в най-големите европейски градове бе сериозно повлияно от пандемията и произтичащите от нея ограничения. За разлика от тях, в изолираната от света Нова Зеландия животът си продължи както обикновено, което помогна на Окланд да оглави класацията. 

След отмяната на повечето ограничителни мерки, в класацията на "Икономист" градовете в Нова Зеландия, Австралия и Китай се сринаха. Окланд тази година е под номер 34. А европейските градове подобриха позициите си. Сред причините за това е отварянето на магазини, ресторанти и музеи, казва Упасана Дут, която ръководи индекса за качеството на живот. "Образованието се подобри, децата се върнаха в училище, болниците и здравните системи успяха да си отдъхнат", допълва още тя. Впрочем, германските градове, които са класирани на високи места в класацията, имат силни резултати в категориите "инфраструктура" и "здравеопазване", но не и в "образование" и "стабилност", т. е. сигурност. 

Качеството на живот в руските градове се срива 

Заради войната, която Русия води срещу Украйна, Киев не е включен в тазгодишната класация. Москва и Санкт Петербург, от друга страна, се сриват заради цензурата и последиците от западните санкции - те са на съответно 96 и 107 място. И други градове страдат от геополитическото си положение - като Варшава и Будапеща. На последно място е раздираният от война Дамаск, в дъното на класацията са също така Триполи в Либия, Лагос в Нигерия, едноименната столица на Алжир и Техеран в Иран. 


Според авторите на проучването последиците от войната в Украйна са най-големият риск за качеството на живот в градовете през следващите месеци. Повишаването на цените на енергията и храните може да предизвика конфликти на някои места. "Дори там, където стабилността не е застрашена, кризата с разходите ще намали инвестициите в инфраструктура, здравеопазване и образование", предупреждават те. 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар