Трайно зад решетките! Турски шофьор се опит да преметне митничарите на ГКПП Гюешево с фалшиви документи, ето какво направи

07 октомври 2019 12:27   4281 прочита


Окръжен съд - Кюстендил взе мярка за неотклонение ”задържане под стража” по отношение на турския гражданин Мехмет Б., на 44 години. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 02. 10. 2019 г. около 11:00 часа на ГКПП - „Гюешево”, с товарна композиция, състояща се от влекач и полуремарке, е направил опит да пренесе, без знанието и разрешението на митниците през границата на страната, от Р България в Р Северна Македония, стоки – 18 палета с тухли, като това е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание – престъпление по чл. 242, ал. 1, б. ”б”, във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК. Представени са набор от митнически документи, които сочат, че е превозван газ с търговското наименование фреон, а цялата товарна композиция, управлявана от турския гражданин, е била натоварена с тухли.

Обвиняемият Мехмет Б. се признава за виновен в обясненията, които е дал пред разследващия орган, видно от протокол за разпит на обвиняем от 03.10.2019 г.

Защитата на подсъдимия поиска по-лека мярка за неотклонение „парична гаранция“, която би могла да се изпълнява на територията на Р България до приключване на досъдебното производство и налагането на конкретната съдебна санкция по отношение на него.

Съдът счита, че са налице необходимите предпоставки по чл. 63, ал. 1 от НПК за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”, каквото е искането на Окръжна прокуратура. Налице е обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен, и съществува реална опасност от укриването му, пише в определението на съдия Росица Савова.

Деянието представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 НК, като за същото законът предвижда наказания лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години и глоба от 20 000 лв. до 100 000 лв.

Определението може да се обжалва или протестира в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

П. Владев


Още за: мярка   съд   шофьор   Още от: Крими

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар