Танзанийски гражданин е предаден на съд за пазаруване с неистинска банкнота в гр. Дупница

16 април 2020 13:58   5576 прочита


Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу гражданина на Танзания У.К. (на 63 години) за извършени от него престъпления по чл. 244, ал.1 от НК и по чл. 211, вр. чл. 209, вр. чл. 29 от НК.

Обвиняемият К. от 1980 г. пребивава в България, тук завършил висшето си образование. Чужденецът не работи, като в изпълнение на заповед на директора на дирекция „Миграция“ на МВР е задължен да се явява веднъж седмично в териториалната структура на МВР по местопребиваване, с оглед наложената му принудителна административна мярка. Мъжът е многократно осъждан от различни съдилища в България, основно за престъпления по чл. 244 на НК и по чл. 209 от НК – прокарване в обращение на подправени парични знаци и въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

На 15. 03. 2019 г. обвиняемият У. К. бил освободен от Софийски централен затвор предсрочно. Въпреки това мъжът продължил да се занимава с престъпна дейност, като се снабдил с банкнота с номинал 100 евро, която била неистинска. На 17. 10. 2019 г. У. К. пристигнал в гр. Дупница, като решил да прокара в обращение неистинската банкнота. Чрез „закупуване“ с нея на стока от търговски обект, той целял да се облагодетелства от полученото ресто в левове. Около 18 ч. обвиняемият влязъл в помещение, обособено като шивашко ателие, и започнал да говори на английски език, макар че много добре владеел български. Показал на продавачката една от роклите, изложена на манекен пред ателието и проявил интерес към размера.

Жената се притеснила от факта, че не говори английски език и затова му показала етикета. У. К. дал знак, че ще купи въпросната рокля, която била на стойност 32 лева и й подал банкнотата от 100 евро. Тя не се усъмнила в нейната редовност, пресметнала левовата равностойност на чуждата валута и върнала на клиента ресто от 163 лева. След като му бил издаден касов бон за закупената стока, той напуснал обекта. Жената веднага отишла в обменно бюро, където са й заявили, че въпросната еврова банкнотата е неистинска. Веднага бил подаден сигнал в полицията. Половин час по-късно чужденецът бил установен на Автогара в гр. Дупница, а впоследствие задържан.

От протокол за извършена техническа експертиза е видно, че изследваната банкнота е неистинска. Същата е отпечатана върху хартия, която се различава по плътност и морфологични белези от хартията на оригиналните банкноти, емисия на Европейската централна банка. В Националния център за анализ на БНБ са регистрирани и други банкноти от същия тип, прокарани в паричното обращение. Такива са регистрирани и в други държави в Европа. Предстои поредното за обвиняемия К. наказателно производство да продължи в съда.

П. Попов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар