След хиляди евро, източени от чужди сметки и години в неизвестност: Eкстрадират благоевградчанина Ст. Атанасов - Буто! Изправят го пред унгарски съд

19 септември 2019 13:09   14273 прочита


Окръжен съд постанови екстрадиция на благоевградчанина Стоян Атанасов, който бе обявен за издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Унгария през 2016 година. Атанасов или по-известен с прякора Буто, е обвинен в източване на чужди банкови сметки зад граница. Той се укриваше от закона цели 3 години, но наскоро бе заловен на летище София, връщайки се от чужбина, уж за да се предаде.

Прекара няколко седмици в ареста в Благоевград, докато Окръжен съд получи исканите гаранции за защита на правата му от страна на Унгария. След като се запозна с тях, съдия по делото Т. Андонова реши, че няма пречка Буто да замине, за да бъде съден в Унгария за престъплението, в което го обвиняват тамошните власти.

Припомняме, че Стоян Буто бе в нелегалност 3 години, през които европейските власти го издирваха навсякъде. Той бе обвинен в организиране и ръководене на група за източване на чужди банкови сметки, действала на територията на Унгария.

Групата редовно пътувала по линията Благоевград - Будапеща и се връщала с тлъсти пачки, лесно изкарани пари. Бандата им бе разбита, но тарторът Буто се измъкна и потъна в неизвестност, а според слуховете в ъндърграунд средите, се е укривал в Индонезия.

На 22 август тази година той бе заловен на летище София, като по думите му в съда, е имал намерение да се предаде доброволно. Въпреки това той остана зад решетките докато траеха преговорите с Унгария за екстрадирането му.

За сега той все още остава с мярка за неотклонение "задържане под стража" до фактическото му предаване на унгарската държава. След приключване на процеса там, благоевградчанинът ще изтърпи присъдата си в България, а Унгария ще поеме разноските по връщането му тук.

П. Пенева


Още за: Ст. Атанасов   екстрадиция   съд   Още от: Крими

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар