Руският хакер, арестуван в Банско, поиска да го екстрадират в САЩ

16 септември 2022 15:24   3 коментара   34801 прочита
снимка: 24 часа
снимка: 24 часа


снимка: 24 часа

Руският хакер, арестуван в Банско, поиска да го екстрадират в САЩ 
36-годишният руснак Денис Клостер, който бе арестуван в Банско в началото на юни, сам поиска да бъде екстрадиран в САЩ. Мъжът, родом от Омск, е бил обявен за международно издирване, защото е обвинен в компютърни престъпления в САЩ. 

В окръжни съд в Благоевград днес бе гледано делото му за екстрадиция и той поиска да бъде предаден на американските власти. "Наех си адвокат там и искам да ме изпратите колкото може по-бързо, за да изчистя тези неоснователни обвинения. Не съм престъпник и ще го докажа в американския съд. Откакто съм в ареста тук изчетох обвиненията и те не са верни.

Обвиняват ме в създаване на ботнет и така съм хакнал милиони компютри. После пък казват, че не компютри, а умните домашни устройства, които управляват перални, хладилници, телевизори и др. елуреди и с това съм нанесъл щета за 5000 долара. Ще докажа невинността си и искам колкото може по-бързо да ме изпратите в САЩ", каза пред съда Денис, който утре ще отбележи 36-ия си рожден ден в ареста.,пише 24 часа.  

Съдът прие искането му и той ще бъде екстрадиран незабавно. В залата бе и годеницата му, който плачеше през цялото време. 

Руският гражданин е издирван от САЩ с цел наказателно преследване по внесен срещу него обвинителен акт за извършени компютърни престъпления на територията на Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Калифорния. Срещу него има редица обвинения, свързани със създаване и продаване на програми за проникване и извличане на данни от чужди компютри. По американското законодателство за такива обвинения се предвижда до 20 г. затвор. По непотвърдена информация той е успял дори да проникне в сайта на Държавния департамент. 

Денис е пристигнал в Банско на 30 май, а няколко дни по-късно е арестуван. Имал намерение да остане до юли в зимния ни курорт и след това да отиде в Германия, защото наскоро е получил немско гражданство. Майка му живеела там от години и имала гражданство. 

В съдебната зала се оказа се, че има разминаване във фамилното име на руснака. Вместо Емилянцев, както го водят в американските документи, от 2019 г. той вече е Клостер, каквато е моминската фамилия на майка му. Сменил си името, защото създавал собствен бранд и Клостер се запомняло по-лесно. 

Руснакът е учил висше образование в Омския технически университет, но не е завършил. В съда разказа, че има своя фирма в Русия и Великобритания за разработване на компютърни приложения и интернет търговия. Нямал постоянен адрес. Живял е 3 г. в Барселона, после 1 г. на остров Бали в Индонезия. 

През юни властите в Съединените щати, Германия, Холандия и Обединеното кралство заявиха, че са демонтирали ботнета „RSOCKS“, колекция от милиони хакнати устройства, които са били продадени като „прокси“ на киберпрестъпници, търсещи начини да насочат своя злонамерен трафик през някого чужд компютър. Въпреки че тогава не бяха поменати имената на руските хакери, за които се твърди, че стоят зад RSOCKS, се предположи, че един от тях е Денис, за когото се твърди, че управлява най-големия руски форум за спам в света. 

"Америка ме търси, защото притежавам изключително голяма информация и те имат нужда от нея. Затова ме искат", каза конспиративно в съда Денис

 


Още за: хакер   Русия   Банско   Още от: Крими

Принтирай статия
3 коментара
16 Септември 2022 16:50 | Ахаха
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Къде да подпиша искам и мен да ме депортират в Сащ заедно с него


16 Септември 2022 22:54 | Руски хакер
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

"искам колкото може по-бързо да ме изпратите в САЩ"
смятай колко е гадно тук


17 Септември 2022 16:34 | Косовар
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Иска, не иска, краварите нареждат на Темидова и каскетурата какво да правят. И ако е толкова добър хакер, не в затвора, я на постоянен договор към хамериканското правителство отива.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар