Пуснаха под гаранция от 30 000 лв. директора на ТЕЦ „Бобов дол“, обвинен е за управление на опасни отпадъци не по установения ред

21 февруари 2020 12:18   2776 прочита


Във връзка с постъпил сигнал на 16.01.2020 г. за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, под ръководството на Районна прокуратура – Дупница, при условията на неотложност, е бил извършен оглед на местопроизшествие - на инсталациите на предприятието и складовите му площадки.

След това действие по разследване е било образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 353в, ал. 1 от НК. В хода на разследването са били разпитани множество свидетели и са извършени замервания на параметрите на околната среда от мобилни лаборатории на Министерство на околната среда и водите.

Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за виновността на изпълнителния директор на ТЕЦ „Бобов дол“ – Емил Христов. Същият е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 353б, ал. 1, пр.1 от НК. Определена му е мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 30 000 лева. Христов беше задържан вчера следобед от полицията за 24 часа. Новината дойде точно седмица, след като Върховната административна прокуратура разпореди на екоминистерството да направи проверка за нерегламентираното изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-ове, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

ТЕЦ Бобов дол е един от тях. януари екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ-Перник, извършваха обиски в ТЕЦ Бобов дол. Държавното обвинение съобщи, че се води разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда. Има съмнение, че се изгарят опасни отпадъци не по установения ред и горене на същите без комплексно разрешително от РИОСВ-Перник. Сигналът е подаден от ТД Национална сигурност и икономическа полиция при ОД МВР на гр. Кюстендил. Разследването продължава.

С. Стоянов


Още за: ТЕЦ   Бобов дол   директор   гаранция   Още от: Крими

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар