Нона Караджова: Протестите срещу презастрояването в курортите са много закъснели

16 януари 2013 12:00   3 коментара   5135 прочита
Снимка: БТА
Снимка: БТА


Снимка: БТА

Протестите срещу презастрояването в курортите са много закъснели, коментира в студиото на БНТ министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя обясни, че „огромното, безумно строителство, когато се построиха 10-етажните комплекси на пясъка“, е било извършено преди години.

През последните години има издадени много малко разрешителни за строеж в подобни региони, обясни още Караджова. Обявени са и много забрани за строителство в региони като Камчийски пясъци, например - 10-километрова непокътната плажна ивица, която е била урбанизирана и извадена от защитените зони.

Тя коментира още, че по време на днешното правителствено заседание ще бъде разгледано искането на кмета на Банско Георги Икономов за промяна в плана за устройство на парк „Пирин“. Нона Караджова уточни, че не са внесени конкретни предложения за промени, тъй като в момента няма разрешение за промени в статута на зоната.

Ако входираното предложение получи одобрение, тогава ще могат да бъдат разработени и конкретни инвестиционни намерения, допълни още екоминистърът. Предложението ще бъде разгледано от Висшия експертен съвет към МОСВ.

Ако община Банско иска нов лифт или разширяване на пистите и има одобрение на предложението за промяна на статута в зоната, ще бъдат спазени всички процедури – екологични оценки дали ще вреди на парка, обществени обсъждания и други предвидени по закон действия. „Процесът ще бъде много дълъг и не зависи от мнението на министъра, а от докладите на експертите“, допълни още Караджова.

източник: dnes.bg

3 коментара
16 Януари 2013 17:28 | @@@
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Има и една българска поговорка: "По-добре късно, отколкото никога! "
Дерзайте защитници на справедливата кауза! Подкрепяме Ви!


16 Януари 2013 23:00 | пипи
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Че как да не е късно, още преди две седмици Цветанко Хаирсъзина реши да се продължи бетонирането на Банско и околностите.


17 Януари 2013 00:19 | Цинизъм
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Цинизъм и безочие от устата на министър, избран да защитава българската природа ! Заслужава ли България мястото си в семейството на цивилизована Европа !
ДА СПАСИМ НАШАТА ПРИРОДА - НАШ ДОМ И НАШЕ БОГАТСТВО ! ХОРА БДЕТЕ !!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар