Предвиждали и база за преработка в Симитли: Тежък удар за тютюневата мафия, намесен е и полицай

28 септември 2020 17:00   4 коментара   10413 прочита


Внесен е обвинителен акт срещу 10 лица за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с преработка и разпространение в страната на тонове нарязан тютюн

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 10 лица за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с преработка и разпространение в страната на тонове нарязан тютюн, без надлежно разрешително и без плащане на дължим акциз.

Сформирането на престъпното сдружение започнало през януари 2017 г. и продължило няколко месеца, предвид бъдещата мащабна дейност. Замислената от организатора на групата Е.Л. схема предвиждала създаването на три бази за преработка на тютюн в с. Черна вода, Русенско, в гр. Сливен и в  гр. Симитли.

Там, в наети складови помещения, разположени в околностите на населените места, участници в групата доставяли с камион и лични автомобили изкупен от производители тютюн на бали в количества достигащи 1000-1500 кг., предав БЛИЦ. Листната маса била нарязвана, ароматизирана и опакована в найлонови пакети с етикети на популярни марки – „Вирджиния“, „Марлборо“, „Давидофф“, „Карелия“ и др.

Дилъри на групата доставяли готовата продукция на крайни клиенти най-често с лични автомобили. Първоначалното финансиране на дейността, в т.ч. оборудването на производствените бази, осигурил организаторът на групата.

По негово разпореждане всички плащания за покупка на суровина минавали през лицензирана фирма за разплащания.

По този начин била акумулирана и печалбата от незаконната дейност – събраните суми били превеждани на близки на Е.Л., който от своя страна разпределял „възнагражденията“ на участниците, съобразно техния принос. Всеки от членовете бил със строго определени функции и място в йерархията.

Непосредствено след организатора на дейността стояли тримата отговорници на базите. Следвали куриери, резачи, овкусители, опаковчици, разпространители на готовия тютюн.

Работата била организирана съобразно търсенето от клиенти. Дилърите изпращали заявки на съответния отговорник на база, въз основа на което бил организиран поредния цикъл на преработка и пакетиране.

Ценен доставчик на тютюн на редовните клиенти се оказал привлечения в групата служител в Дирекция „Жандармерия“ на ГДНП (с месторабота в Пловдив). В качеството си на полицай той избягвал щателни проверки на личния си автомобил от колеги от Пътна полиция. Най-често получавал готовия за продажба тютюн докато е на смяна.

Прибирал пакетите в паркирания си пред службата личен автомобил и след приключване на работа ги разкарвал към крайни клиенти. При неутрализиране на групата на 11 юни 2019 г. полицейският служител не е задържан. Въпреки заплахата да бъде разкрит, той продължава доставки до 15 юни 2019 г., когато е задържан на магистрала „Тракия“ с претъпкан с бали тютюн автомобил.

При задържането на участниците в групата на 11 юни 2019 г. в две от производствените бази е намерен и иззет тютюн без бандерол, за който дължимият акциз надхвърля 81 000 лв. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.  
 


Още за: тютюн   база   контрабанда   Още от: Крими

Принтирай статия
4 коментара
28 Септември 2020 18:42 | Истината
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

В България няма нито една ОПГ без участието на полицаи.


28 Септември 2020 19:26 | Живко
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

И властимащите.


28 Септември 2020 20:06 | ДО ИСТИНАТА
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ШОПГ


29 Септември 2020 10:46 | Poli
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Toia ganster Angel Marinkov koga?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар