От прокуратурата официално! РП – Петрич разследва трима за неспазване на задължителната карантина, в условията на извънредното положение

09 април 2020 09:14   2958 прочита


Под ръководството на Районна прокуратура – Петрич се водят бързи досъдебни производства срещу три лица, по обвинение за извършено от тях престъпление по чл. 355 от НК.

чера, 07. 04. 2020 г., органите на МВР в града са извършили проверка по повод видеоклип, публикуван в социалната мрежа Facebook. Обезпокоителното в него било множество празнуващи хора, излезли около 15 ч. на улица пред дома си в ромската махала в гр. Петрич, в условията на обявеното извънредно положение в страната.

Същите играели хоро, въпреки въведените противоепидемични мерки, свързани с противодействието на вируса Covid 19. Празнуващите направили запис с мобилен телефон, който впоследствие публикували в социалната мрежа. В хода на извършената проверка е било установено, че на 26. 03. 2020 г. Георги. Я., Снежана. Г. и Спас. Я. пристигнали в страната през ГКПП Дунав мост 2 Видин с лек автомобил с чужда регистрация. Пред компетентните български власти те заявили, че пътуват от Великобритания.

За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в гр. Петрич. Предстои Районна прокуратура – Петрич да привлече в качеството на обвиняеми В. Я., С. Г. и С. Я. за извършеното от тях престъпно деяние – неспазване на противоепидемичните мерки по време на пандемия и извънредно положение, свързано със смъртни случаи. За него българското законодателство предвижда наказание „лишаване от свобода“ до пет години и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Предстои единият от въпросните лица – С. Я., да бъде задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа. Той е осъждан и е извършил деянието по настоящото бързо производство в изпитателен срок по предходна присъда. Досъдебните производства са взети на специален надзор в Софийска апелативна прокуратура.

В. Иванова 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар