Нов процес срещу бомбаджиите от Сандански за  взрива и смъртта на М. Илиев  пред офиса на "Евророма"! ВКС върна делото на  Софийски апелативен съд  

10 юли 2020 08:43   4 коментара   12243 прочита


 

Софийският апелативен съд ще трябва да гледа наново делото за взрива пред офиса на "Евророма" в Сандански от лятото на 2012 година, при който почина Малин Илиев. Обвинени по случая са Николай Йовев от Микрево, както и санданчаните Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев.

Те бяха оправдани от Окръжен съд Благоевград през 2016 година, но присъдата бе протестирана от Прокуратурата. По-горната инстанция обаче потвърди решението и четиримата бяха оправдани повторно през 2019 година. Исковете на съпругата и децата на починалия Малинов за обезщетение пък бяха отхвърлени като неоснователни от съдилищата. 

След пореден протест от страна на държавното обвинение, делото бе разгледано от Върховният касационен съд в края на май тази година, а завчера излезе и решението, според което то се връща за разглеждане от Апелативен съд - София. В мотивите си върховните магистрати посочват, че са налице сериозни процесуални нарушения при събирането и обсъждането на доказателствата по делото.

Като основателен бе определен и искът на прокурора за допълнителен разпит на полицаи от РУ-Сандански, а по делото трябва да бъдат назначени и повторни експертизи. Според Касационния съд не са спазени изискванията за обективно, всестранно и пълно изследване на всички относими към процеса обстоятелства. Предстои още много работа по изчистването на тези пропуски, а делото отива в САС, като там ще бъде разгледано от друг съдийски състав. 

Припомняме, че на 29 юни 2012г. бомба избухна пред офиса на политическа партия "Евророма" в Сандански и рани тежко случайно преминаващия активист на партията Малин Иванов. 59-годишният мъж издъхна от тежките си рани почти месец след взрива в столичната ВМА. Четиримата заподозрени бяха заловени броени часове след екслозията, като прекараха известно време и в ареста. По време на всички съдебни заседания те бяха подкрепяни от сдружение на футболните фенове и от ВМРО. Те твърдяха, че задържаните са натопени и нямат нищо общо с бомбения атентат. 

Г. Георгиев 

4 коментара
12 Юли 2020 16:21 | �������
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

ДО ЖИВОТЕН ЗАТВОР НА ГЕЗИ НАРКОМАНИ....


12 Юли 2020 16:22 | �������
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

смъртна присъда е реална.


13 Юли 2020 09:35 | sam
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

svoboda za nacionalistite


13 Юли 2020 11:38 | Цоца до???
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ти как разбра че са наркомани, какво те не са ли хора
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар