Банскалии препълниха залата и се насладиха на концерта "Песен, родена край Глазне"

01 юни 2011 00:05   11760 прочита


При изключително голям интерес премина концертът "Песен, родена край Глазне" в Банско на мъжката певческа група с ръководител Георги Гюмов. Създадена през 1979 г. от големия Иван Мацурев, групата е лауреат от събори и фестивали - "Пирин пее", "Копривщица", "Еврофолк", "Балкан фолк" и други. Банската песен, изпълнена от мъжката група, е звучала от концертните сцени на Германия, Русия, Македония, Гърция, Сърбия, Испания, Турция и Ирландия...

Групата е участвала в спектакъла "Арамии" на Нешка Робева, концертите на ансамбъл "Пирин", на ансамбъл "Българе" в шоуто на Слави Трифонов и шоуто на Тодор Колев. Тя е единствената фолклорна група, която участва в програмата по посрещането на папа Йоан-Павел II в България.

В концерта групата изпълни бански песни, църковни песнопения, стари градски и масови песни. В концерта взеха участие още съставите на читалище "Никола Вапцаров" - танцовите формации "Бански фукли" и "Пиринско настроение", ЖФГ "Пирински бисери", разказвачката на бански хумор Елена Калайджиева, солисти от ансамбъл "Пирин" и талантливите музиканти от Банско Марин Бърдарев и Костадин Мехомийски.

Певците от мъжката група получиха поздравления от народния представител Георги Икономов, кмета на община Банско Александър Краваров, председателя на читалището Светла Барякова, ансамбъл "Българе", фолклорна група "Банскалийки" и "Бански старчета", "Пиринско настроение", клуб "Радон Тодев" и др.


Още за: концерт   Ив. Мацурев   песни   Още от: Хайлайф

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар