Здравният министър предупреди за трета вълна: Да бъдем готови, ако се наложи!

04 февруари 2021 11:15   2933 прочита


Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че сме доволни от постигнатите резултати, които ни дават възможност да проявим разумна доза оптимизъм, но без никаква доза лекомисие, защото постигнатото е много крехко. 

"Европа е отново в патова ситуация и се готви за трета вълна. Искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която върлува в Европа. Португалия в момента е със сериозно изпитание за здравните си власти. Там вече има близо 14 хил. жертви на вируса, като последните две седмици са половината от тях. Призовавам българите към разум и към спокойствие", настоя обаче той, пише Glas.bg.

"Раздвижване има в Софя, на 12-часова база следим всяка едно число, тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем действия, ако това се наложи. За 7 дни нозаболелите са близо 2300 българи, а 9932-ма са излекуваните. Два пъти повече са излекуваните в сравнение с потвърдените случаи", обяви още министърът.

9,9 на 100 хил. е смъртността у нас, което ни отрежда 13-тото място в ЕС. Вътре по области – след силното изсветляване на картата, ситуациата е друга – 8 области са в червената зона, като тази с най-висока заболевамост в Кюстендил, а най-ниска е в Търговище.

"Моята прогноза е, че през целия февруари ще имаме постепенно покачване на заболеаваемостта. Два са вариантите – Франция - сравнително бавно нарастване или Поргуталия – пълни болници и поголовна криза. Коя ще изберем зависи от това дали ще спазваме мерките", обяви на свой ред главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ген. Венцислав Мутафчийски, началник на НОЩ, пък коментира, че цифрите показват, че има събуждане на вируса в столицата, както и в някои други области. 

"Болниците трябва да са готови за това, което ни очаква. Апелирам към гражданите – това, че са разрешени фитнесите, не ги прави безопасно място. Напротив те са най-опасното място.

Валят огромен брой сигнали от граждани, които са стъписани от ситуациата в зимните курорти и по моловете. Това е отговорност на съдържателите на хотелите и на магазините, че не могат да се надвишават определен брой посетители. Защитните средства освен, че трябва да се носят, те трябва да се носят и правилно.

За около 7 седмици сме достигнали този връх в предишната втора вълна, но изходното ниво е било 35 на 100 хил. заболяемост. Сега стигхме 113 на 100 хил., нивата, от които тръгваме са доста по-високи. Едва ли имаме 7 седмици, най-вероятно имаме три седмици. Смъртността не достигна до никакво плато, тя спадна до 7,9 на 100 хиляди и пак започна да се качва. Така, че колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята си на лош вестител, не мога да спестя факти, това е действителното положение. Въпроси за разхлабване на мерките ще звучат неиздържано", настоя той. 

Тестовете за учителите са 22251 – 22206 са отрицателни, 41 са положителните, отчете още здравният министър. Ще се търси и одобрението на родителите, за да тестват и учениците с антигенни тестове, за да се осигури нормалния и спокоен учебен процес, отчете още здравният министър.

В момента България води преговори за допълнителни ваксини, от типа информационна РНК, посочи още проф. Ангелов.

Одобрението на руската ваксина, зависи от това, каква документация ще предоставят властите в Москва. Същото важи и за ваксините, които се произвеждат в Китай, а те са няколко. ЕК предстои да сключи договор и с Новавакс, която е изработила антигенна ваксина - първата до момента. Очаква се в следващите седмици да има по-голяма яснота по въпроса, посочиха здравните експерти.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар