Здравният министър готов да се ваксинира първи

22 декември 2020 15:54   2093 прочита


Днес подписват доктументи за приравняване на антигенните тестове към PCR-ите

На 27 декември се очаква да бъде ваксиниран първият българин. Имам готовност това да съм и аз. С този акт искам да покажа, че ваксината е безопасна, че вярвам във ваксинирането като цел и като ефект. Днес ще решим как да подходим и дали аз ще съм първият ваксиниран. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който предаде на центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора 20 нови оборудвани линейки. 

Автомобилите са закупени в изпълнение на проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020, пише Monitor.bg.

"Днес ще бъдат подписани документите за антигенните тестове и тяхното приравняване към PCR -ите и това ще бъде записано в заповед, която ще влезе в сила от утре", обяви още Костадин Ангелов.

Първите дози - ваксини, като количество и информацията са строго конфиденциални, това отговори Костадин Ангелов на въпрос за точния брой на ваксините, които се очаква да пристигнат около Коледа. „Вярвам във ваксината, а дали ще съм първия ваксиниран, ще се разбере скоро, каза още Ангелов.“ Дозите идващи у нас около Коледа ще са малко над 9700, за около 5000 граждани, разкри здравният министър. Искаме да покажем, че в Европа в един ден всички държави членки ще направят ваксинация на различни категории от населението, съгласно ваксинационните планове“, добави той.

„В България, като дойдат в „БулБио“, ще бъдат пренесени във фризерите на няколко регионални здравни инспекции. Тепърва ще разберем каква ще бъде логистиката. Най-вероятно едновременно ще започне ваксинирането в три големи града. Всички вие ще бъдете поканени, за да отразите целия процес.

Пътуването на ваксините от „БулБио“ до хладилниците в отделните РЗИ-та ще бъде в съоръжения със сух лед. Нямаме никакви притеснения, че можем да нарушим хладилната верига, тъй като изваждането на ваксината от хладилника на минус 70 градуса, до поставянето на пациентите може да се съхранява в нормален хладилник“, допълни министърът. той уточни, че следващите дози ще идват у нас по ред, и няма да има недостиг или забавяне", увери още Ангелов.

"За нас е важно ваксината да стигне до всички заявили желание да се ваксинират. В момента медиците продължават да изявяват желание, увеличават се и това е много позитивно. Ваксини ще има за всички български граждани", каза още здравният министър.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар