Затварят десет малки предприятия за месои млекопреработка, не покрили всички европейски изисквания

09 декември 2009 00:18   1929 прочита

Около 10 месои млекопреработвателни компании ще затворят врати от 1 януари следващата година, каза генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов, цитиран от „Фокус“.

Компаниите не са успели да осигурят финансов ресурс, за да покрият всички европейски изисквания в производството, заложени и в техните бизнес планове. 7-8 са фирмите от месния бранш, а останалите са от млечния. Всички предприятия, които бяха списъка в преходния период, имаха заложени бизнес планове как до края на тази календарна година ще покрият всички европейските изисквания. Затварянето на десетина предприятия обаче от общо 500 компании в двата бранша не е фатално, каза той.

Критериите, които те не са покрили, касаят сградния фонд и техническото оборудване, за които са нужни инвестиции. За изпълнението им българските преработвателни компании имаха срок до края на тази година, според договора ни за присъединяване към ЕС, обясни Войнов.

Фирмите, които ще спрат да произвеждат, са малки, уточни още генералният директор на НВМС. Той допълни, че те ще бъдат заличени в НВМС и след време, ако решат да възобновят дейността си, ще трябва да кандидатстват като нови предприятия, под нов идентификационен номер.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар