Защо университетите излизат на протест?

15 май 2024 09:11   1442 прочита


 

Търпението на академичната общност се изчерпва. Възнагражденията в сектора са на нивата си от 2023 г., а административният състав на университетите е със заплати, близки до минималната в страната. Недопустимо е магистри да получават възнаграждения близки до хигиенистите. Това заяви пред БНТ проф. д-р Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите, по повод планираните протестни действия на висшите учебни заведения в страната на 20 май.

По думите ѝ 140 млн. лв. би струвало исканото увеличение. „Законът за висше образование го е записал, не го искаме просто ние. Няма го обаче паричният поток от страна на държавата, който да гарантира това.”

„Отпадането на университетските такси не мина през Народното събрание. Казани са, че тези средства – около 150 млн., са налични. Ние продължаваме да събираме такси обаче. За приетите промени в закона обаче, свързани със заплащането, не знаем има ли средства”, допълни тя.

 

Според нея в последните 35 години България няма целенасочена политика в областта на образованието: „Наблюдаваме последиците от политиката на държавата през тези години. Качеството се постига не само с добри намерения, а и с пари – средствата за висше образование намаляват.”

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар