Засегнатите от извънредното положение с право на компенсация от 290 лв. до 6 месеца след неговия край

13 май 2020 06:57   3206 прочита


Депутатите дадоха възможност до 6 месеца след извънредното положение да се изплащат компенсации от 290 лв. за засегнатите от него хора, предава "Фокус". За“ текста гласуваха 101 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 10, с което той бе приет. 

Първоначалното предложение бе срокът за това да бъде 2 месеца след изтичане на извънредното положение, но то се измени. Предложението за това направи депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. 

Окончателният текст гласи, че със срок до 6 месеца след отмяната извънредното положение Агенцията по заетостта превежда компенсация в размер от 290 лв. за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване съгласно критерии и условия с акт на министерския съвет. 

Средствата ще се превеждат по банков път на съответният осигурител, самоосигуряващо се лице. Те са за средства за сметка на европейските структурни и европейски фондове. 

„Смятам, че тази редакционна поправка ще бъде по-благоприятна и ще даде възможност за по-дълъг период от време да се изплаща тази компенсация, ако е необходимо“, обясни предложението си Светлана Ангелова от ГЕРБ. Petel.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар