Заразените с COVID-19 в Турция са над 34 000 

08 април 2020 07:29   1505 прочита


Общият брой на жертвите на коронавируса в Турция в достигна 725 души, след като за последните 24 часа в страната са починали нови 75 души. Това съобщи турският здравен министър на пресконференция в Анкара, цитиран от БНР. 
 
Общият брой на заразените в страната вече е над 34 000 души. За последното денонощие има почти 4000 нови потвърдени случая. Здравният министър Фахреттин Коджа обясни нарастващите бройки положителни проби с по-масовото тестване. За един ден са направени над 20 000 теста. Турският здравен министър заяви, че в следващите дни страната ще се стреми да достигне показатели от 30 000 теста дневно. 
 
Излекувани са нови 256 пациенти, с което общо в страната излекуваните стават 1582 души. 1474 човека са в интензивни отделения, 987 от тях са интубирани. Интензивните отделения в Турция са заети на около 2/3 от техния капацитет, съобщи Фахреттин Коджа. 
 
Министърът на здравеопазването посочи, че епидемията е поразила предимно градове, които са с голяма гъстота на населението. Най-засегнатите градове са Истанбул, Анкара, Сакария, Коджаели и други. Според статистически данни гъстотата на населението в Истанбул е почти 3000 души на кв. км. или средно поне по 1, 5 заразени на кв. км. Министърът отново призова да се прилагат и спазват ограниченията и каза, че според него властите вече са принудени да прилагат мерки за изолация град по град. 
 
Създава се Съвет по социални науки към здравното министерство, който ще анализира и действа за намаляване на психологическите и социологическите ефекти от пандемията върху обществото. Той ще включва психолози, социолози, специалисти по религиозна социология и други. 
 
Проф. Айкут Йоздарендели и Айкут Йозкул са успели да изолират вируса, оповести Фахреттин Коджа. В момента се работи по създаването на ваксина. Той представи данни, според които ранното лекарствено лечение дава резултати. С медикаменти е било намалено преминаването на вируса в белите дробове на пациентите, информира Коджа. 
 
Министърът заяви, че частните болници не трябва да вземат такси на спешните случаи. Той допълни, че се прави необходимо в тази посока. 
 
Електронна система ще наблюава пациентите, поставени под домашна карантина. Министър Кожда обясни, че не става дума за гривни, а за приложение на мобилните телефони. 
 
Финансовият министър Берат Албайрак в "Туитър", че финансова помощ е била прехвърлена на малки и средни предприятия и ще започне държавната подкрепа за изплащане на заплатите на хора в неплатен отпуск. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар