Заради пожарите удължиха бедственото положение в Хасковско до вторник   

10 август 2020 06:26   1243 прочита

Бедственото положение в Хасковска област заради усложнената пожарна обстановка е удължено със заповед на областния управител Стефка Здравкова, съобщиха от администрацията ѝ. 

Първо, то бе обявено в петък вечерта, заради многото пожари и бе до 24 часа тази вечер. Днес областният управител е издал нова заповед, с която бедственото положение продължава до 24 часа на 11-ти август. 

Горят близо 100 000 декара треви, храсти и земеделски земи. Силният вятър усложнява обстановката и често сменя посоката на огнения фронт. Към 19. 00 ч. огнената стихия бушува в близост до свиленградските села Маточина и Варник. 

Когато вчера огънят преминава Тунджа, вятърът за минути го отвежда на километри разстояние до село Присадец. Хората в района са евакуирани. На място е съсредоточен огромен ресурс от цялата страна. 

Няколко пъти през деня огънят прехвърляше шосета и заплаши няколко населени места. До нови евакуации обаче не се стигна. Очаква се вятърът да продължи да духа силно и в следващите дни, което увеличава значително риска и от нови пожари. 

Над 1000 декара гора пламна и до Шумен. Около обяд е подаден сигнал за огън във вилната зона край един от кварталите на града. В гасенето са се включили 60 огнеборци с 10 противопожарни екипа не само от Шумен, но и от Смядово и Велики Преслав. Помощ да се спре разпространението на огъня са оказали и горски служители и доброволци от квартала. Има данни за една засегната постройка от пожара, но опасност за населението в Шумен няма. Днес в Шуменско пожарникари гасиха още три пожара, всичките горски. 

Пожарът между селата Присадец, Варник и Маточина не е овладян, / Канал 3 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар