Закопчаха 34 мафиоти при блицоперация в Неапол

20 септември 2014 14:27   5516 прочита


Изпял ги самият бос на клана

Ударна група на корпуса на карабинерите в Неапол арестува при блицоперация 34 членове на местната организирана престъпност Ла камора. Закопчаните били до един хора на нейния мощен клан Ло Русо и контролирали алъш-вериша с наркотици в двата големи квартала на метрополията – Миано и Санита. Сред задържаните са двама босове на престъпната групировка, техни охранители, килъри, събирачи на рекет, шефове на екипи от наркодилъри, ятаци, пише Блиц. Основното обвинение срещу всички арестувани е участие в престъпно сдружение от мафиотски тип с цел международен трафик на дрога и нейното пласиране на дребно в града под вулкана Везувий. Координатори на извършеното от карабинерите разследване са известният прокурор Джон Хенри Удкок и неговата асистентка Енрика Параскандоло.

Ако се вярва на италианските медии, най-интересното е това, че многото закопчани са били изпети от арестувания преди известно време върховен бос на клана Ло Русо Салваторе Ло Русо. Той бил взел решението си за престъпване на митичния закон на мафията „омерта”, налагащ пълно мълчание пред органите на реда, през миналия април, когато във френския град Ница бил арестуван след четири години в нелегалност неговият син и наследник в управлението на клана – Антонио ло Русо. Салваторе бил подтикнат към сътрудничество с антимафиотите и от действията на заелия овакантения шефски пост братовчед Марио ло Русо, защото той предпочитал да решава споровете с конкурентни кланове чрез убийства, а не чрез „джентълменски споразумения” за разпределяне на териториите на влияние. Освен това братовчедът бил започнал да преотстъпва срещу заплащане марката „Ло Русо” на наркодилъри,

за да я използват с цел респект в други, неконтролирани от самия клан райони.

Успешната операция на силите за сигурност в Неапол зарадва министъра на вътрешните работи Анджелино Алфано, който поздрави карабинерите с нарочно писмо. В него Алфано изразява задоволство и от бързите действия на финансовите гвардейци, които успоредно с акцията на карабинерите изземат в полза на държавата движими и недвижими блага на арестуваните за над 10 млн. евро.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар