Задават се нови дъждове и гръмотевици

29 май 2019 10:56   2321 прочита
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos
Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos


Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Атмосферата още днес ще започне да се лабилизира, но температурите ще останат около обичайните през повечето от следващите 6-7 дни

Днешният ден започва със слънчево време, но в следващите часове ще се развива купеста облачност и в следобедните часове на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Валежите ще бъдат съсредоточени предимно около Централна и Западна Стара планина, както и в по-малка степен - над Рило-Родопската област.

Преди полунощ ще вали и прегърмява над централната част на Северна България. В Софийско също има вероятност да превали краткотрайно след обяд, като по-голяма е тази вероятност за северните части на Софийското поле. Максималните температури ще бъдат с юнски стойности, от 25 до 30 градуса.

Утре температурите ще останат без промяна в по-голямата част от страната, от 24 до 29 градуса, но на места по високите полета с повече мощни купести облаци, ще останат с 3-4 градуса по-ниски. Краткотрайни валежи с гръмотевици са възможни в голяма част от страната. По-малка е вероятността за тези явления по поречието на Дунав, по Черноморието и в крайните южни райони. Ще се появи слаб западен вятър.

В петък вятърът в западната част на Дунавската равнина ще се усили до умерен и временно силен и с него за кратко в приземните слоеве на атмосферата ще прониква по-хладен въздух.

Гръмотевични бури, на места с градушки ще има над Южна България и крайните източни райони. Температурите в низините ще са малко по-ниски, сравнени с тези от предните дни, от 22 до 28 градуса. По-хладно, до около 20 градуса, ще бъде по високите полета и в южните части, в местата с по-силни превалявания и плътна облачност. Преди полунощ ще вали и гърми над Северна България.

В събота, първият юнски ден, превалявания с гръмотевици ще има над южните и източни райони, а повече слънце - над Югозападна и Северна България. Температурите ще останат от 22 до 28 градуса.

В неделя нестабилна ще бъде атмосферата над западните и централни райони. Температурите ще се повишат и ще са от 24 до 29, 30 градуса.

Частично нестабилно ще остане времето и в началото на следващата седмица. Ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, но те ще са с локално разпределение в различни райони на страната и няма да бъдат повсеместни. Все пак, в местата с валежи са възможни и локални градушки и силни, макар краткотрайни извалявания.

Температурите ще остават в рамките на обичайните за началото на месец юни, най-често от 24 до 28, 29 градуса, в някои дни с 1-2 градуса по-ниски.

източник: dnes.dir.bg


Още за: дъждове   ден   време   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар