"Ястребът" Нетаняху договори крехка коалиция за кабинет

07 май 2015 10:30   1673 прочита
Партията ”Ликуд” на Бенямин Нетаняху договори коалиция с ултраортодоксални и религиозни партии. Сн.: EPA/БГНЕС
Партията ”Ликуд” на Бенямин Нетаняху договори коалиция с ултраортодоксални и религиозни партии. Сн.: EPA/БГНЕС


Партията ”Ликуд” на Бенямин Нетаняху договори коалиция с ултраортодоксални и религиозни партии. Сн.: EPA/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху договори снощи крехка коалиция за съставяне на следващото правителство на страната.

Това стана броени минути преди изтичането на крайния срок - полунощ.

В противен случай президентът Реувен Ривлин трябваше да възложи задачата за формиране на новия кабинет на друг политик, вероятно на лидера на Партията на труда Ицхак (Исак) Херцог.

Консервативната партия на "ястреба" Нетаняху "Ликуд" ("Съюз") постигна снощи споразумение с дясната религиозна партия "Еврейски дом" на Нафтали Бенет. Министър на икономиката в досегашното израелско правителство, Бенет използва силните позиции в преговорите, които му осигури изненадващото решение на външния министър Авигдор Либерман, който в понеделник обяви, че ще премине със своята дясна партия "Израел Бейтену" ("Нашият дом Израел") в опозиция.

Лидерът на "Еврейски дом" успя да наложи депутатката от своята партия Айелет Шакед за нов министър на правосъдието. Нетаняху се съгласи, но при условие че нейните правомощия бъдат орязани.

В крайна сметка израелският премиер склони да лиши правосъдния министър само от едно ключово правомощие - контрола над комисията, който назначава съдиите.

По-рано израелският премиер вече си осигури подкрепата на две ултраортодоксални формации - "Шас" и "Обединен юдаизъм на Тората" - и на центристката "Кулану" ("Всички ние"). Заедно четирите партии имаха 53 депутати в 120-членния Кнесет.

С осмината народни представители на "Еврейски дом" оформящата се коалиция вече има в еднокамарния парламент абсолютно мнозинство, макар и само от един мандат, или общо 61 места.

"Аз казах, че 61 е добре... Предлагам да започнем работа", каза Нетаняху в съвместно изявление с Бенет.

Лидерът на "Еврейски дом" обеща новото правителство да бъде на всички израелци.

Основният опозиционен лидер Ицхак Херцог разкритикува договореното споразумение. Новата коалиция ще е крехка, слаба и с кратък живот, предупреди лидерът на левоцентристката Партия на труда и прогнозира, че това правителство "на националния провал... скоро ще бъде заменено от алтернатива на надежда и отговорност".

Израел традиционно е управляван от включващи няколко партии коалиции. Сегашната обаче ще е най-крехката досега, с мнозинство от само 1 глас. Това вероятно ще създаде проблеми при прокарването на вътрешнополитическата програма на новата коалиция.

Нетаняху ще е зависим от потенциални искания на своите партньори, тъй като всеки един от тях ще може да остави правителството без парламентарно мнозинство.

Новата коалиция освен това включва партии, които подкрепят еврейските селища в окупираните палестински територии и са против мирните преговори. Това вероятно ще навлече критики от чужбина и може да засили международната изолация на Израел. Всичко това не предвещава дълъг живот на новото правителство.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар