Ядрена криза! Шефът на МААЕ заминава за Русия, има вариант за директни преговори с Владимир Путин

04 март 2024 18:49   2097 прочита


Очаква се утре Гроси да замине за Русия, заяви самият той на пресконференция в първи ден от на срещата на Съвета на управителите на МААЕ, на която пратеници от 35 държави отбелязаха втората годишнина от превземането на АЕЦ "Запорожие" от руските сили

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси може да проведе разговори с руския президент Владимир Путин по време на посещението си в Русия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, пише БТА.

Очаква се утре Гроси да замине за Русия, заяви самият той на пресконференция в първи ден от на срещата на Съвета на управителите на МААЕ, на която пратеници от 35 държави отбелязаха втората годишнина от превземането на АЕЦ "Запорожие" от руските сили.

Понастоящем най-голямата атомна електроцентрала в Европа е снабдена само с един електропровод за охлаждане на ядрения материал, заяви Гроси по време на пресконференцията във Виена, цитиран от ДПА.

"Всичко това води до много, много опасна ситуация", каза той.

Руски войски окупираха Запорожската АЕЦ в началото на март 2022 г. Оттогава девет от първоначалните десет линии, които снабдяват централата с електроенергия, са отказали в хода на войната.

Екип на МААЕ е постоянно на място, за да следи ситуацията в до голяма степен изведената от експлоатация електроцентрала, която се намира в непосредствена близост до фронтовата линия. През уикенда експертите съобщиха за военни действия в близост до централата.

"Физическата цялост на централата продължава да бъде изложена на риск", заяви Гроси.

Ръководителят на МААЕ се срещна с Путин през октомври 2022 г., за да преговаря за създаването на зона за сигурност около централата. Планът на Гроси обаче така и не бе осъществен, отчасти поради съпротивата на Украйна, отбелязва ДПА./Факти.бг

 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар