Във Великобритания обсъждат режим на тока през януари 

11 август 2022 07:05   1 коментар   1978 прочита


Във Великобритания обсъждат режим на тока през януари. Обединеното кралство разработва планове за организирано временно спиране за индустрията и домакинствата през зимата, когато студеното време може да съвпадне с евентуален недостиг на газ, съобщи агенция Блумбърг. 

Недостигът на електроенергиен капацитет може да възлезе на около една шеста от пиковото търсене, според последния "приемлив най-лош сценарий" на правителството, дори след като въглищните централи бъдат пуснати отново в експлоатация, посочва агенцията, цитирайки източници, запознати с плановете на правителството. 


При тази перспектива, съчетана с температури под средните и намален внос на електроенергия от Норвегия и Франция, Великобритания може да бъде изложена на четири дни през януари, когато може да се наложи да задейства спешни мерки за пестене на газ, се казва в доклада. 

Информацията на Блумбърг идва, след като Английската централна банка предупреди миналата седмица, че Великобритания е на път към продължителна икономическа рецесия, тъй като безпрецедентните цени на енергията ще тласнат инфлацията към 13%, но всеки политически отговор е възпрепятстван от надпреварата за избор на нов британски премиер и лидер на Консервативната партия на 5 септември. 

Докато европейските правителства се стремят да ограничат потреблението на газ и да увеличат съхранението на синьото гориво след инвазията на Русия в Украйна, британското правителство се раздели на враждуващи лагери, водени от външния министър Лиз Тръс и бившия финансов министър Риши Сунак, които, състезавайки се за следващия министър-председателски пост, се сблъскаха по въпроса как да отговоря на енергийната криза. 

Благотворителни организации, бизнес групи и политици призоваха Тръс и Сунак да посочат как биха помогнали на британците да се справят с прогнозираното увеличение от 82% на цените на енергията през октомври. 


 

1 коментар
11 Август 2022 10:49 | Стефчо
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Грозната Грета ша ва стопли
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар