Вулкан изригна на о. Сейнт Винсент, хиляди се евакуираха  

11 април 2021 05:55   1911 прочита


Вулкан изригна на о. Сейнт Винсент, хиляди се евакуираха  

Карибския остров Сейнт Винсент в съботе беше покрит от голяма пепел, а миризмата на сяра изпълни въздуха след поредица от изригвания на вулкан, който в продължение на десетилетия е бил тих, съобщава Франс прес. 
 
Прахта покри пътища, домове и сгради след мощните взривове от вулкана Суфриер, които са започнали в петък и продължили през нощта. 
 
"Съботната сутрин на острова с над 110 000 жители приличаше на зимна приказна страна, макар и покрита с пепел", съобщи новинарският портал news784. com. 
 
Видимостта в някои райони е била изключително ограничена. В столицата Кингстаун, която се намира на юг на острова, вулканът е на север, пепелта е предизвикала тънка мъгла от прах, пише още порталът. 
 
Хиляди хора тръгнаха да избягат в търсене на безопасност от изригванията. Около 16 000 души живеят в райони, за които е издадена заповед за евакуация. 
 
Премиерът Ралф Гонсалвес заяви в събота, че водата в повечето райони е спряна и въздушното пространство на страната е затворено заради пепелта. 
 
Около 3000 души са прекарали нощта в приюти. "Това е огромна операция, пред която сме изправени", каза Гонсалвес пред NBC News. 
 
Той каза, че правителството му е в контакт с други страни, които искат да предоставят помощ. Гвиана и Венецуела изпращат кораби с доставки, каза Гонсалвес. 
 
Първоначалният взрив от Суфриер, най-високият връх в Сейнт Винсент и Гренадини, изпрати гореща пепел и дим на 6000 метра във въздуха в петък сутринта. 

 www.dnes.bg 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар