Вторият мандат: Всички партии отказаха на ДПС (ОБЗОР)

10 юли 2024 18:44   1824 прочита


Председателят на ДПС Делян Пеевски обяви, че е изпратил писма на всички партии за втория мандат с изключение на "Възраждане". Нито една от политическите сили обаче не прие поканата.

Преди ден Пеевски посочи, че през медиите се вижда, че не събира подкрепа, но въпреки това даде срок до края на днешния ден на парламентарните групи да се отзоват на разговори, предаде Дарикнюз.

От страна на президента Румен Радев предстои да обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В следобедните часове от ГЕРБ-СДС съобщиха, че Бойко Борисов е изпратил отказ до Делян Пеевски за разговори по втория мандат.

В него лидерът на партията репотвърждава позицията на ГЕРБ - СДС, че няма да подкрепи втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.

"Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50тото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство”, се казва още в писмото на Борисов.

ПП–ДБ също отказа на ДПС да участва в преговорите за съставяне на правителство с втория мандат. Това се посочва в писмо от председателя на парламентарната група академик Николай Денков, адресирано до Делян Пеевски.

Председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов съобщи, че вторият мандат не може да бъде подкрепен от левицата.

„В тази тежка за страната ни ситуация, ние вярваме, че изход може да бъде намерен с третия мандат. Третият мандат създава възможност за формиране на истински надпартиен експертен кабинет на националното съгласие. Процедурата дава време да се обсъдят приоритети за развитието на България и подобряване на живота на българските граждани. ПГ на БСП вярва, че именно това е пътят за излизане от политическата криза и стабилизиране на страната“, се казва още в писмо, изпратено от името на столетницата.

Парламентарната група "Има такъв народ" (ИТН) също отговори на изпратеното писмо от ДПС, в което заяви, че няма да подкрепи правителство с втория мандат, съобщи пресцентърът на ИТН.

В писмото отговор се посочва, че ИТН са убедени, че само експертен кабинет, реализиран с третия мандат и широка парламентарна подкрепа, може да ни извади от политическата, социалната и икономическа криза, в която се намира страната.

Депутатите, напуснали парламентарната група „Величие“ миналата седмица от своя страна също казаха, че няма да подкрепят нито едно правителство. Това са Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова.

По думите на Цончо Ганев „Възраждане“ иска да обедини всички партии, които са срещу ГЕРБ и ДПС.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар