Ќовините на югозападна Ѕългари€
Ѕърза пица с €йца ¬ол€! ∆ени е в инвалидна количка, но продължава да покор€ва върхове със силата на духа си  ”никален скандал в чалгата! ≈мили€ за  око ƒинев: Ќ€какъв мухльо ме предал!
   –егистрац舫абравена парола

¬—— преизбра »ван √ешев за главен прокурор


14 ноември 2019 15:23   2345 прочитаѕленумът на ¬исши€ съдебен съвет потвърди с 20 на 4 гласа кандидатурата на »ван √ешев да бъде главни€т прокурор на Ѕългари€ в следващите седем години. ƒо второто гласуване се стигна, след като президентът –умен –адев отказа да подпише указа с мотива, че надпреварата е била само с един кандидат.

—ега обаче държавни€т глава н€ма законово основание да не подпише указа и ще тр€бва да го направи. Ќ€ма обаче конкретен срок, в който той тр€бва да направи това. ћандатът на сегашни€ главен прокурор - —отир ÷ацаров, изтича на 10 €нуари.

ќбсъждани€та, продължили пет часа, се състо€ха на фона на мащабни протести срещу избора на √ешев.

ѕредседател€т на ¬ — Ћозан ѕанов направи предложение в началото на заседанието процедурата да бъде спр€н и директно да се стартира нова, като по този начин щеше да има възможност да бъде посочени и още кандидати. “ой беше подкрепен само от трима от членовете на ¬——, които са от квотата на съдебната власт.

„Ќие тр€бва да чуем мотивите на президента и да се съобразим с т€х. Ќие сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор. јко неглижираме мотивите на президента, рискуваме президентската институци€ да се превърне в нотариат, който слага печат върху решени€та на ¬——“, аргументира се той.

Ќа неговото мнение обаче се противопостави главни€т прокурор —отир ÷ацаров, според когото при връщането на указа държавни€т глава е изразил публична позици€, но не и юридически мотиви. „Ќека не спекулираме, че указът има мотиви“, призова той, правейки аналоги€ с връщането на указа за председател€ на ¬ј— √еорги „олаков.

20 на 4 б€ха гласовете за това да продължи започната процедура и да се прегласува кандидатурата на √ешев./economic.bg/

 

 ќще от: Ѕългари€ и св€т
ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.