ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор

14 ноември 2019 15:23   2653 прочита


Пленумът на Висшия съдебен съвет потвърди с 20 на 4 гласа кандидатурата на Иван Гешев да бъде главният прокурор на България в следващите седем години. До второто гласуване се стигна, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа с мотива, че надпреварата е била само с един кандидат.

Сега обаче държавният глава няма законово основание да не подпише указа и ще трябва да го направи. Няма обаче конкретен срок, в който той трябва да направи това. Мандатът на сегашния главен прокурор - Сотир Цацаров, изтича на 10 януари.

Обсъжданията, продължили пет часа, се състояха на фона на мащабни протести срещу избора на Гешев.

Председателят на ВКС Лозан Панов направи предложение в началото на заседанието процедурата да бъде спрян и директно да се стартира нова, като по този начин щеше да има възможност да бъде посочени и още кандидати. Той беше подкрепен само от трима от членовете на ВСС, които са от квотата на съдебната власт.

„Ние трябва да чуем мотивите на президента и да се съобразим с тях. Ние сме длъжни да инициираме нова процедура за главен прокурор. Ако неглижираме мотивите на президента, рискуваме президентската институция да се превърне в нотариат, който слага печат върху решенията на ВСС“, аргументира се той.

На неговото мнение обаче се противопостави главният прокурор Сотир Цацаров, според когото при връщането на указа държавният глава е изразил публична позиция, но не и юридически мотиви. „Нека не спекулираме, че указът има мотиви“, призова той, правейки аналогия с връщането на указа за председателя на ВАС Георги Чолаков.

20 на 4 бяха гласовете за това да продължи започната процедура и да се прегласува кандидатурата на Гешев./economic.bg/

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар