Всеки трети българин пуши всекидневно

14 март 2017 10:04   2230 прочита
Като особено сериозен проблем се сочи пушенето сред младите. Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Като особено сериозен проблем се сочи пушенето сред младите. Сн.: Getty Images/Guliver Photos


Като особено сериозен проблем се сочи пушенето сред младите. Сн.: Getty Images/Guliver Photos

В Европа тютюнопушенето формира около 12% от общото бреме на болестите и причинява до 20% от смъртните случаи. За България тези показатели са 13 и 12 на сто.

Това се казва в ново проучване на Световната здравна организация (СЗО), цитирано от БТА.

Годишно в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от употребата на тютюн. Към 2030-а се те да достигнат 10 милиона и тютюнопушенето да стане водеща в света самостоятелна причина за смърт.

В България 37% от възрастното население в страната пуши цигари. Данните са от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и се отнасят до 2015 година.

Като цяло пушат по-малко жени - 33 процента в сравнение, докато от мъжете 42 процента са пушачи.

Всеки ден пушат почти една трета от всички анкетирани. А само сред пристрастените към тютюна всекидневни пушачи са 59 на сто от мъжете и 57 на сто от жените.

Около 37% от пушачите у нас са с дълъг "стаж" от 26 и повече години.

И при двата пола - пушещите над 20 цигари дневно - са около 2 процента. Иначе повечето от жените пушачки употребяват по около 10 цигари дневно, а мъжете - около 15.

Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален, отчита още докладът на НЦОЗА.

28 на сто от момичетата и 21 на сто от момчетата, не само са пробвали цигари, но са и настоящи пушачи. Тютюнопушенето е значително по-разпространено сред 15-19-годишните - 38 процента, отколкото сред тези на 10-14 г. - едва 6 процента.

Като положителен пример в борбата с тютюнопушенето СЗО дава Канада, където в момента има над 1 милион повече бивши пушачи, отколкото само преди едно десетилетие.

На другия полюс е Китай, където производството на цигари се е увеличило с около 30 на сто за последното десетилетие и там се консумират близо 40 процента от цигарите в света.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар