Все повече кандидати за шофьорска книжка не могат да вземат теорията

24 октомври 2019 09:56   2065 прочита


"Продължава да стои една думичка - ниско образование и слабо обучение", коментира заместник-министърът на транспорта Ангел Попов

Пропуски в теоретичното обучение на младите шофьори отчитат от Министерството на транспорта. От там посочват, че се увеличава броят на кандидатите за шофьорска книжка, които не издържат теоретичния изпит при първите три явявания.

За да се спре практиката на пътя да излизат неподготвени шофьори, трябва да се прилагат непопулярни мерки, казаха от Министерството на транспорта, включително и да се мисли за увеличаване на броя на часовете за обучение на младите шофьори.

"Видях цифри, които ме притесняват. Продължава агресията, продължава неумението, продължава да стои една думичка - ниско образование и слабо обучение. Това, което става на пътя, не трябва да продължава", коментира пред БНТ заместник-министърът на транспорта Ангел Попов.

Някои от автошколите не приемат обяснението, че обучението на водачите за шофьорска книжка не се извършва качествено.

Въпреки големия брой катастрофи загинали и ранени, в онлайн допитване, българските шофьори се самоопределят като нискорискови на пътя. Пренебрегването на ограниченията на скоростта и разсейването по време на движение е в самооценката на водачите на леки автомобили. 70% от тях са били глобявани през последните 12 месеца а всеки пети е имал пътен инцидент.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар