Все повече чужди корпорации инвестират в Черна гора

21 май 2018 10:09   2713 прочита
Снимка: btvnovinite.bg
Снимка: btvnovinite.bg


Снимка: btvnovinite.bg

В Черна гора най-много са европейските инвестиции, но в страната се говори повече за други чужди корпорации. Кои са те и какво се случва?

Пристанището в Тиват е бивша военноморска база в Югославия, а сега – най-луксозният порт в региона.

Яхтеното пристанище е една от най-големите чуждестранни инвестиции в Черна гора. Тук акостират и едни от най-големите яхти в Адриатическо море. Когато канадски бизнесмен купува земята, плаща за нея малко над 3 милиона евро. 10 години по-късно я продава – според спекулациите за 200 милиона евро.

В изградения комплекс са луксозни резиденции, бутици и голф игрище.

Новият собственик е инвестиционна компания от Обединените арабски емирства. „Ние, на Балканите в момента сме обект на различни интереси, които се случват. Тук идват в момента много турски граждани, които са опозиция. Много гюленисти. У нас вече има открити над хиляда турски фирми. Те купуват имоти”, заяви Борис Раонич от сдружение „Граждански Алианс”.

Най-големият инвеститор в страната е Европа – с над 62 % от директни инвестиции. Но нейните проекти остават настрани от обществения фокус.

„Разбира се, Китай има интерес да се установи в Европа и навлиза чрез такива държави, които не са добре организирани и могат да установят отношения с правителствата, защото няма добър граждански контрол”, коментира Раонич.

Преди години руски граждани купуват много имоти по крайбрежието на Черна гора и около Котор.

„Такава беше ситуацията през 2005, 2006, 2007 г. Тогава дойдоха много руснаци с много пари, някои от тях, за да перат пари. Купиха имоти в Черна гора, които да използват за себе си, но не правиха други инвестиции. Хората от Котор и от околността решиха да продават имотите си, защото тогава цените бяха високи”, посочи Ана Нивес Храдович, директор на туристическата организация в Котор.

Тази тенденция води до други последици. Още за предизвикателствата, с които трябва да се справи Черна гора по пътя към Европа, гледайте тази вечер „Флирт на интереси” в bTV Репортерите.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар