Володимир Зеленски:  Москва извършва безсмислени бомбардировки, докато засилва офанзивата си 

20 май 2022 09:56   1 коментар   1463 прочита


Руските сили са унищожили напълно източния регион на Донбас, заяви в редовното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той обвини Москва, че извършва безсмислени бомбардировки, докато засилва офанзивата си. 

Русия използва масирана артилерия и бронирана техника, за да се опита да завземе повече територия в Донбас. Не престават опитите на руските части да напреднат от Изюм към Славянск, но те продължават цял месец, а съществен резултат няма. Продължават и усилията на Русия да обгради Северодонецк и Лисичанск. А според президента Зеленски Русия целенасочено се опитва да бъдат убити колкото се може повече украинци. 

 

„Въоръжените сили на Украйна продължават напредването си за освобождение на Харковска област. Но в Донбас окупаторите се опитват да упражнят още по-голям натиск. Там е ад. И не е преувеличение - брутална и абсолютно безсмислена бомбардировка на Северодонецк. Само за един ден има 12 убити и десетки ранени. Бомбардировки и обстрели има и в други градове. Всичко това не е само бой по време на войната. Руски удари по Черниговска област, особено ужасното нападение над Десна. Там продължава извозването на отломките, има много загинали. Постоянни са ударите по Одеска област, по градовете в централна Украйна, Донбас е напълно разрушен. Всичко това няма и не може да има военно обяснение за Русия”, каза украинският президент. 


 По официални данни между 1600 и 1700 души са изведени от металургичния завод „Азовстал” в Мариупол. Все още не е ясна съдбата на тези хора, тъй като те се намират на територия, контролирана от руските сили. Не е ясно също дали ще бъдат третирани като военнопленници, като престъпници. 

Междувременно в четвъртък стана ясно, че САЩ са одобрили помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара. Сумата е безпрецедентна и ще послужи за въоръжаване на украинската армия, за помощ на бежанци и подсилване на американските части в Европа, информира "Нова". Със солидна част от финансовата помощ ще бъдат закупени противокорабни ракети. 

ООН пък предвиди продоволствена криза заради войната в Украйна, защото Русия и Украйна осигуряват около 40 на сто от зърнения износ в световен мащаб. 


 

1 коментар
20 Май 2022 15:08 | Щик
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

С тия "безсмислени" бомбардировки преебаха и твоите азовци и сега са в плен..... а ти продължавай да обясняваш, че ти си им наредил да се предават..... самите те ясно си казаха, че САМИ са си решили и са го направили..... щото от теб и другата паплач не са получили нищо освен "потупване" по рамото....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар