Владо Карамазов се връща в щата на Народния театър

09 март 2023 18:12   3703 прочита


Актьорът Владимир Карамазов, който в последните години бе излязъл от щатния състав на Народния театър, занимаваше се активно с фотография и печелеше международни награди с кадрите си, се завръща в първата ни трупа. Това съобщи самият той в своя профил във Фейсбук, пише sega.bg.

„След почти 15 години като актьор на свободна практика и след дълго обмисляне вече мога да кажа, че отново съм част от щатната трупа на Народен театър „Иван Вазов“. През последните години получих доста предложения от директорите, но не ги приех, защото не виждах да има интересна творческа посока както за актьорите, така и за зрителите. Сега в театъра наистина се случват неща, които за един актьор са повече от прекрасни. И искам да бъда част от тях“, написа Владо.

Той споделя, че не е очаквал световни режисьори като Деклан Донелан, Тимофей Кулябин, Йерней Лоренци, Джон Малкович, Оскарас Коршуновас да поставят на сцената на Националния театър. Сега, когато това се случва, актьорът казва, че вече се е срещнал и разговарял с някои от тях, очевидно за участие в техни предстоящи проекти. „Защото в Народен театър „Иван Вазов“ има място и за световен театър. А и Народният театър трябва да показва своите спектакли на света“, заключава Карамазов.

В атмосфера на разделение в трупата и в общественото пространство от 4 месеца насам, ескалирала след уволнението на главния режисьор Александър Морфов от директора Васил Василев, постът на актьора предизвика противоречиви реакции в сациалната мрежа. Мнозина колеги и почитатели го поздравяват за решението и му пожелават успех в новото старо поприще. "Welcome back, Влади. Друг е въздухът като има такива шансове и срещи. Най-после!", написа колежката му Биляна Петринска. Но има и доста хора критикуват Карамазов, обвинявайки го в предателство и раболепие. "Толкова "прекрасни неща" се случват в театъра и заради тях всеки ден има протести на смелите и талантливите артисти!", коментира ползвател. А друг иронично предлага: "Кога е предвидена смяната на името на театъра от Народен театър на Международна открита сцена? Театър “Сълза и смях” - българска, театър “Иван Вазов” - световна (но без българи, че цапат вратите. Може само да “претоплят” стари спектакли)."

Още миналата година, след смяната на ръководството на Народния театър, в интервю за в. „Сега“ актьорът Владимир Карамазов беше заявил: „Това, което се случва в момента в Народния театър, за мен е друга хубава история. Понякога животът си знае работата. Колкото и да се отделих напоследък, в тоя театър все пак съм бил 20 години и милея за него“. И още: „…Но така се случи, че Васил Василев, когото видях как работи в Плевен, сега е новият директор тук. С него начело в Плевенския театър нито веднъж не падна представление, винаги сме играли пред много публика – този човек се грижи за спектаклите, за актьорите, за службите по начин, който не съм виждал. Казах си: такъв човек трябва и на Народния театър. Радвам се за Народния и за публиката, не за себе си, че той спечели конкурса за директор“.

Част от гостуванията и проектите на големите световни режисьори и актьори на първата ни сцена – Йерней Лоренци, Джон Малкович и др., бяха уговорени още от предишния директор Мариус Донкин. Васил Василев финализира събитията. Освен това увеличи чувствително възнагражденията на актьорите. Той обаче дълго не можа да овладее скандала, избухнал между назначените от него главен режисьор Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева, чиято обвързаност с ДПС е публично известна и разгневи именития творец. Това раздели трупата и създаде както вътре в театъра, така и в общественото пространство конфликтна ситуация, която все още не е омиротворена. Владо Карамазов от самото начало бе сред артистите, подкрепящи новия директор, които направиха подписка в негова защита.

Засега през настоящия сезон Карамазов участва в три заглавия от репертоара на Народния: "Идеалният мъж" от Оскар Уайлд, "Богът на касапницата" от Ясмина Реза и "НЕОдачници" по мотиви от творчеството на Максим Горки.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар