Висш US дипломат заговори за македонското малцинство в България    

14 януари 2022 08:03   4 коментара   3819 прочита


 
„Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по исканията за спазване правата на македонското малцинство в България“. Това казва по време на изказване на 12 януари т. г. заместник-помощника на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар пред македонската редакция на „Гласът на Америка“. 

Ескобар съобщава още пред медията, че е разговарял с Франция, която от 1 януари пое председателството на ЕС, за възможно по-скорошно начало на присъединителните преговори на Република Северна Македония с ЕС. 

  

„Вече говорихме с Франция. Дадохме ясно да се разбере, че вярваме, че членството в ЕС за всички страни от Западните Балкани е от съществено значение за всички нас. Вярваме, че те са част от Европа, вярваме, че с изпълнението на условията трябва да бъдат все по-интегрирани в ЕС и смятаме, че това ще бъде решение за всички държави. Всяка държава, която е влязла в ЕС, е станала по-демократична, по-просперираща и по-стабилна“, заявява Ескобар. 

Думите му идват в момент преди визитата на премиера Кирил Петков в Скопие. Момент, когато българските институции в лицето на президента Радев, на Министерството на външните работи и институциите трябва да дадат ясен знак, че няма да се търпи натиск 


„Вярвам, че ще постигнем подходящо споразумение за много кратък период от време. „Ще работим върху това“, каза той. 

САЩ остават на позицията си, че Република Северна Македония и Албания не трябва да се отделят в процеса на присъединяване към ЕС, добави Ескобар. Той смята, че шестте месеца, които обяви българският премиер Кирил Петков за разрешаване на спора със Северна Македония, са достатъчни за решаване на проблемите, въпреки че, сред европейските партньори има недоволство от бавният процес. 

„Няма промяна в позицията на Съединените щати. Вярваме, че и двете страни са свършили работата си, и двете страни се движат в правилната посока, и двете страни имат европейски фокус и ориентация и искаме да ги видим заедно, и то бързо“, коментира Ескобар. 

Помолен да коментира изказването на лидера на партията Има такъв народ Слави Трифонов, че САЩ трябва да премахнат визите за България, ако искат България да премахне ветото на Македония, Ескобар каза: 

„Отмяната на визите е съвсем отделен въпрос от разговорите ни за Северна Македония. „Има много условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да могат страните да се класират за програмата за премахване на визите и за съжаление това не може да бъде договорено“. 


Той добави, че посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България. 

„Не искам да говоря за санкции, защото не искам хората да мислят, че санкциите са механизъм, чрез който работим с други държави. „Засега вярваме, че виждаме положителни сигнали, идващи от двете столици, и искаме да продължим с дипломацията“. 

„Вярвам, че всяка държава трябва да работи за по-голяма прозрачност, върховенство на закона и съдебна независимост. „Ще продължим да работим със Северна Македония, за да видим къде можем да допринесем за тези усилия“, каза Ескобар.

bgvoice.bg
 

4 коментара
14 Януари 2022 11:04 | Каруцар
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

За какво македонско малцинство в България бълнува тоя? Както има условия за визите, така има условия и за пускането на Македония в Европа.


14 Януари 2022 19:09 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Един боклук, дошъл да изпълнява заповедите на по-големи боклуци!


15 Януари 2022 00:52 | Дон
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Мама ти Дееба и бежанецо Дееба Ескобар към си ти бе мършо па и от къв зор тея педали от САЩ се мешат във въпроси касаещи Европа и за какво малцинство говори тоя педал бе та Македония е българска …. я се шибайте в устите мамичката ви Дееба и каубой те на света мръсни псета продали се на еврейските фамилии марш ваша мама Дееба …. много съм вулгарен ама ме нерват тея псета


15 Януари 2022 01:19 | Фалшива новина
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Изрично опровергана днес в няколко медии. Изобщо не е казвал такова нещо.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар