Високите цени в Гърция не отказват туристите

25 май 2023 07:11   2706 прочита


Високите цени в Гърция не отказват туристите. Повечето хотели са резервирани и за септември, съобщават собствениците им. Ресторантите също са качили цените, а цената на бензина продължава да е висока, обобщава кореспондентът на БНР в южната ни съседка. 

Всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка, показват данни на Съюза на потребителите. Причината е във високите цени на всички услуги. Туристическите пакети са с поне 15% по-скъпи от миналата година. Цените на хранителните продукти са се повишили до 25% за година, което рязко е покачило разходите за клиентите в заведенията. ,пише Травел нюз

Една скромна вечеря за двама в обикновена таверна, която миналата година е струвала около 40 евро, вече е минимум 60 евро, споделят клиентите пред медиите. 

Вече 80% от хотелите и частните квартири са резервирани от чужденци, а останалите се предлагат на почти двойна цена за нощувка. Студио в Санторини достигна 350 евро нощувка. 

 
Непосилни за много гърци и чуждестранни туристи са високите цени на фериботите, коментират медиите. Ако се избере за почивка континенталната част на страната, в бюджета трябва да се предвиди и високата цена на бензина. Засега средната цена на литър бензин е 1, 82 евро, а на дизела 1, 54 евро с тенденция за покачване, коментират собствениците на бензиностанции. 

Според министерството по туризъм очаква се много силна туристическа година с 20% повече чужденци да почиват в Гърция това лято. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар