Ветото на Радев върху Закона за съдебната власт бе повторно отхвърлен от правната комисия

23 септември 2020 13:39   1656 прочита
сн. Бгнес
сн. Бгнес


сн. Бгнес

Депутатите приеха и процедурните правила за избор на председател на ЦИК

Правната комисия в НС отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за съдебната власт в частта за "кариерните бонуси". Това стана, като депутатите приеха повторно промените с 15 гласа "за", 7 "против" и 0 "въздържал се".

Така с промените се дава възможност на ВСС, след изтичане на мандата на членовете или предсрочното им прекратяване, да прецени дали са подходящи да бъдат назначавани на по-висока длъжност или не, предаде Канал3.

В момента законът гласи, че членовете се назначават на същата или на по-висока длъжност. Промените в Закона за съдебната власт са по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид.

По време на дебатите от БСП припознаха изцяло мотивите на президента. Соцдепутатът Крум Зарков напомни, че се води дело в Конституционния съд, от което се очаква да даде конституционната рамка на въпрос, пораждащ толкова спорове и скандали.

И призова управляващите да приемат възможността, която дава ветото, да се изчака изходът на конституционното дело. Още новини от страната може да прочетете тук! В защита на законодателната поправка се обявиха от ДПС. „Върви целенасочена кампания да се заблуди общественото мнение, че гласуваният текст създава кариерни бонуси“, заяви депутатът от Движението Хамид Хамид.

По думите му случаят бил точно обратният – предотвратявало се автоматичното израстване на членовете на ВСС в йерархията, като топката се връща в полето на ВСС. Той каза, че с промените са се опитали да възстановят една намеса на парламента в Съдебната власт. "Автоматичното кариерна израстване е намеса", отсече той. Депутатите приеха и процедурните правила за избор на председател на ЦИК. До това се стигна, след като миналата седмица нямаше предложение за шеф на ЦИК.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар