Великобритания спешно търси шофьори на тирове, издава пет хиляди временни визи! Магазините празни,няма доставка    

26 септември 2021 06:51   2958 прочита


  

 
Великобритания планира да издаде пет хиляди временни визи на чужденци, за да компенсира недостига на шофьори на тежкотоварни камиони. Липсата на работна ръка в сектора доведе до нарушаване на снабдителните вериги и доставките на гориво. Пред бензиностанциите на Острова се извиха дълги опашки. Властите призоваха хората да не се запасяват панически, включително в туби, и по възможност да отложат зареждането. 

С наближаването на Коледа недостигът на шофьори на Острова създава риск и от дефицит на други стоки, включително храни. Има идея и за привличане на кадри от армията. 


 

Правителството заяви, че в рафинериите има достатъчно гориво. Някои бензиностанции обаче са затворени. Според властите не работят под един процент от тези търговски обекти, а в мрежата има "достатъчни количества за нормално ползване по това време на годината". Най-голямата верига отчита, че 20 от нейните 1200 бензиностанции са затворени, а в между 50 и 100 обекта липсва поне един вид гориво. 

В Обединеното кралство има недостиг на около 100 хиляди шофьори на тежкотоварни камиони, отчита браншовата асоциация. Съществуващият дефицит на хора се задълбочава и от други фактори като пандемията от COVID-19 и последиците от Брекзит. Младите хора избягват професията - средната възраст на тежкотоварните шофьори във Великобритания е 55 години.Глас бг 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар