Великобритания и ЕС се разбраха, но това не е краят (ОБЗОР)

26 ноември 2018 09:20   2562 прочита
Кадър: бТВ
Кадър: бТВ


Кадър: бТВ

Сделката за брекзит трябва да мине и през парламента в Лондон, където вече обявиха, че споразумението е "за боклука"

Европейските лидери одобриха споразумението за развод с Лондон. Британският премиер Тереза Мей успя да се разбере с лидерите на останалите държави-членки.

Според Мей и 27-те, това е „най-добрата и единствена възможна сделка”.

Предисторията

Всичко започна с референдума на 23 юни 2016 г. Тогава изненадващо малко под 52 процента от британците поискаха Кралството да напусне Евросъюза. На следващия ден премиерът Дейвид Камерън подаде оставка. Тереза Мей го наследи и последваха 17 месеца на тежки преговори и совалки.

До днес – когато по обяд евролидерите дадоха зелена светлина по споразумението.

Крайната цел е 23:00 ч. на 29 март 2019 г. Това е точният час, в който трябва да се случи фактическото напускане на Великобритания от Европейския съюз. Поне ако до тогава споразумението за брекзит бъде потвърдено от британския и европейския парламент. Големият въпрос е ще успее ли Мей да събере нужната подкрепа в Лондон или тепърва предстои голяма политическа криза с още едно неизвестно в сложното равенство.

Срещата, която можеше да не се състои

До последния момент днешната среща на върха беше под въпрос. Испания заплаши с вето заради Гибралтар, но и този проблем се реши по спешност. Така без никакъв ентусиазъм евролидерите приеха споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство.

Документът от около 600 страници влиза в сила на следващия ден след брекзит, 30 март 2019 г. – но само ако преди това бъде приет от британския и от европейския парламент.

„Това е най-доброто възможно споразумение. Това е единственото възможно споразумение. И съм убеден, че тези, които трябва да го ратифицират в британския, а след това и в европейския парламент, трябва да имат това предвид”, коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Главният преговарящ от европейска страна Мишел Барние отбеляза: „Дойде моментът, в който всеки трябва да се поемем отговорността. Днешното споразумение ще помогне да се възстанови необходимото доверие, за да преговаряме за бъдещи близки отношения, безпрецедентни до момента”.

Какво следва

Отношенията се уреждат в политическа декларация, приета днес на срещата. Амбициите й са за тясно сътрудничество в областта на търговията, външната политика и отбраната.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че България е настояла в текста да се включат допълнителни гаранции за правата на гражданите.

„Европейският съвет ще демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите, необходимостта от поддържане на условия за равнопоставеност", съответно и България, и в Британия. Това сме го постигнали. Великобритания трябва да си спазва финансовите параметри, да си плаща през това време, да ти спазва всички договорености, за правен вакум за нашите компании, за се избегне твърдата граница между Ирландия и Северна Ирландия и да ти плаща финасовите такси и отговорности”, заяви министър-председателят.

Няма (ли) връщане назад

Липсата на ентусиазъм от раздялата с Великобритания не означава връщане назад.

„Искаме да имаме контрол върху собствените си пари и граници. Точно затова хората гласуваха за брекзит. И сега ние политиците трябва да изпълним техните очаквания. Бих казала на всички в британския парламент - ние сме длъжни да изпълним това, което британците поискаха от нас”, подчерта британският премиер Тереза Мей.

През първата половина на декември британският парламент ще гласува споразумението. Вотът в европейския парламент е през януари.

Британски депутати от които зависи мнозинството на премиера Тереза Мей вече заявиха, че споразумението е „за боклука”. Така че, поне за момента всички въпросителни около развода брекзит остават отворени.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар