Вебер: Европа да наложи забрана на Китай за придобиване на компании с проблеми   

17 май 2020 07:37   2678 прочита


Вебер: Европа да наложи забрана на Китай за придобиване на компании с проблеми   

Европейският съюз трябва наложи временна забрана на Китай за придобиването на компании, които са обезценени или имат проблеми в бизнеса заради коронавируса. Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. В интервю за вестник „Велт ам Зонтаг“ той каза, че подкрепя налагане на подобно едногодишно ограничение, докато кризата отмине: 

„Виждаме, че китайски компании, отчасти с помощта на държавно финансиране, все повече се опитват да изкупуват европейски фирми, които са евтини за придобиване или имат икономически трудности“. 

Според него Европа трябва да действа координирано и да се защити. По думите му, в бъдеще Китай ще бъде най-големият конкурент на европейците в икономически, социален и политически план. Председателят на групата на Европейската народна партия е на мнение, че Пекин представлява авторитарен модел общество, което иска да разшири мощта си и да замени Съединените щати като водеща сила. Според него, Европа трябва да приема Китай сериозно и да покаже уважение към страната, но преди всичко трябва да остане бдителна. БНР

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар