Вдигат нощния труд от 1 януари, пенсията за старост от юли  

12 май 2020 07:56   2793 прочита


 Правителството предлага социалната пенсия за старост да бъде увеличена на 141, 63 лв. от 1 юли тази година, което е скок с 6, 7 на сто. Това става ясно от проект на постановление на МС, публикуван за обществено обсъждане. 
 
Размерът се определя всяка година с постановление на Министерския съвет, сега е с близо 9 лева по-малко. 
 
Повишението на социалната пенсия за старост ще увеличи и размерите на над 133 хиляди пенсии, отпуснати за нетрудова дейност, както и добавки, изчислявани като процент от нея. 
 
Бюджетът на НОИ предвижда и всички трудови пенсии, отпуснати до края на миналата година, да се индексират също с 6, 7 на сто от първи юли, а минималният размер на пенсията за стаж и възраст да се повиши с 13, 9 на сто, като от 219 лева и 43 стотинки сега, да стане 250 лева, също от първи юли. 
 
Нощният труд от 25 стотинки на час също ще остане в историята, но от 1 януари догодина. Предложението е тя да бъде 0, 15% от минималната заплата. 
 
Минималната ставка не е променяна от 2007 година, докато минималната заплата е скочила от 180 на 610 лв., пише в оценката на въздействието на документа. Според правителството определянето на размера на минималното трудово възнаграждение в съотношение от минималната работна заплата ще доведе до актуализиране. 
 
В момента нощният труд се заплаща между 0, 27 лв. и 3, 84 лв. на час. 
 
От КТ "Подкрепа" предлагат нощната ставка да бъде 1% от минималната заплата. Техният мотив е, че нощният труд води до риск от различни заболявания, проблеми в семейството, социална изолация. 

 www.dnes.bg/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар