Василев: Има сериозна активизация на вноса и на износа на стоки с двойна употреба от и до Русия

04 декември 2023 23:45   2489 прочита
сн. БТА
сн. БТА


сн. БТА

В момента се вижда доста сериозна активизация на вноса и на износа на стоки с двойна употреба от и до Русия, които минават през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави. Това каза министърът на финансите Асен Василев на брифинг пред журналисти в Министерски съвет след края на срещата на премиера Николай Денков с европейския комисар по финансова стабилност Марейд Макгинес.

"Виждаме доста сериозна активизация на внос и износ на стоки от Русия през българо-турската граница и оттам към Армения, Азербайджан и други държави. Крайната дестинация на тези стоки е ясно, че е Русия. Затова по този въпрос България е започнала много активна работа с Европейската комисия, за да се идентифицират компаниите, каналите и те да бъдат пресечени. Това ще бъде основен фокус на работата ни заедно с Комисията на "Капитан Андреево", съобщи Василев, предаде Дарик.

По думите на министър Василев трафикът на "Капитан Андреево" е бил овладяван чрез бързо пропускане на превозни средства и съответно липсата на проверка.

Той допълни, че това е една от най-натоварените сухопътни граници в света и най-натоварената сухопътна европейска граница в момента. Василев пояси, че става въпрос за "поток" от стоки, които не тръгват и не спират в България, а в голямата си част тръгват от други страни в Европа, или стигат до други европейски страни.

"От тази гледна точка е изключително важно сътрудничеството, което имаме с г-жа Макгинес, а също така много оценяваме и нейната подкрепа за влизането на България в Шенген, както и подкрепата на цялата Комисия", изтъкна Василев.

Министърът на финансите допълни, че Агенция "Митници" работи изключително добре със службите на Великобритания по мерки за контрол на нелегалните мигранти, които в последствие достигат до Ламанша. Това е довело до спирането на този канал за мигранти през България.


Още за: внос   Русия   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар